Kiindumushäirega lapsed vajavad erilist hoolt

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivalla kogemine võib lapses hiljem esile kutsuda seletamatuid raevuhoogusid.
Vägivalla kogemine võib lapses hiljem esile kutsuda seletamatuid raevuhoogusid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kohtla-Järve kasuperede ühing sai SmartPOSTi heategevuskampaaniaga «Uuele ringile!» mitusada raamatut, mis on eriti olulised, sest lugedes saab lapsega aega veeta ja kiindumushäirega lastel on vanemlikku hoolt ja turvalist kodu väga vaja.

MTÜ Igale Lapsele Pere eestvedaja Jane Snaithi sõnul jõuavad kasuperedesse enamasti niinimetatud katkised lapsed, mistõttu hooldusperede harimine ja ettevalmistamine lapse saabumiseks on ülioluline, kirjutab Põhjarannik.

Kasuperede ühing levitab nii eesti kui vene keeles Taani tunnustatud psühholoogi ja terapeudi Niels Peter Rygaardi raamatut «Kiindumushäirega laps − praktilise teraapia käsiraamat», mis on mõeldud kasuvanematele, asenduskodude töötajatele, sotsiaal- ja lastekaitsetöötajatele, pedagoogidele ja kõikidele, kes puutuvad kokku vanemliku hoolitsuseta jäänud lastega. Raamatu esimene pool räägib sellest, kuidas kiindumushäire kujuneb, ja teine osa on teraapia, mida saab teha kodus, kui panna laps normaalsesse keskkonda.

Saithi sõnul ei aita lastekodus elavat last tunniks ajaks psühholoogi juurde saatmine, samas kui turvaline asenduskodu ja kiindumispõhine teraapia võivad aidata üle saada ka vägivaldsetest läbielamistest ning selle tagajärjel tekkinud raevuhoogudest ja teistest käitumishäiretest, mis võivad alles jääda ka teismeeas.

Loe täismahus lugu Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles