Täiskasvanuea akne – kuidas sellest vabaneda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Akne on tugevalt seotud hormonaalsete muutustega kehas ning probleem laheneb tihti iseenesest inimese täiskasvanuks saades. Aga mis siis, kui vistrikud ära ei kao? 

Vistrikud ja selle raskem vorm – akne – esinevad kõige sagedamini puberteedieas, mil kõrgenenud meessuguhormoonide tase rasueritust suurendab. Akne on nahas paikneva karvanääpsu põletikuline haigus, mis hõlmab ka rasunääret. Rasu jääb naha pealiskihi paksenemise tõttu karvanääpsu sisse kinni, moodustades komedooni. Rasu tootmine rasunäärmeis intensiivistub ning bakterite paljunemise tagajärjel tekivad vistrikud, mis võivad muutuda ka põletikulisteks.

Mis on täiskasvanuea akne?

Täiskasvanute akne on hormoonsõltuv, mis algab või halveneb täiskasvanueas. Näiteks naised tunnevad akne ägenemist enamasti enne menstruatsiooni, kui progesterooni tase on tõusnud. Siiski on ka mõned erinevused – kui teismeeas lööb akne välja enamasti otsaesisel, põskedel ja ninal, siis täiskasvanute akne avaldub näo alumisel poolel: lõual, lõuajoonel ja kaelal. Punased vistrikud tekivad ummistunud komedoonidest ning põletikuliseks muutumisel tekib sellele mädakolle, mille lõhkemisel võib tekkida ka arm.

Lisaks võivad täiskasvanutel tekitada vistrikuid ka järgnevad põhjused:

  • Stress – suurendab meessuguhormoonide hulka, mis omakorda stimuleerib rasunäärmete tööd.
  • Toitumine ja elustiil – toit, mida igapäevaselt süüakse, ei pruugi olla täisväärtuslik ega varustada organismi kõikide vajalike vitamiinide ja antioksüdantidega.
  • Rasestumisvastastest vahenditest loobumine – suukaudsed rasestumisvastased vahendid kontrollivad hormoonide aktiivsust. Kui pillidest loobutakse, võib hormoonide aktiivsus taaskord suureneda.
  • Ravimid – barbituraadid, liitium ja kortikosteroidid on tuntud akne põhjustajad.
  • Haigused – teatud haigusseisunditega, näiteks suhkruhaigusega, võivad kaasneda vistrikud.
  • Menopaus – tugevad hormoonide kõikumised põhjustavad rasunäärmete aktiivsuse suurenemist, põhjustades vistrikke.
  • Õli sisaldavad nahahooldustooted ja kosmeetika – kuigi nahk võib olla kuiv, ei pruugi õli sisaldavad nahahooldustooted teha nahale head. Kasutada võiks vee baasil valmistatud kosmeetikatooteid, mis niisutavad nahka ilma poore ummistamata.
  • Geenid – kas mõnel perekonnaliikmel on akne? Uuringud tõestavad, et geneetiline soodumus akne tekkele on võimalik.

Kuidas vistrikest vabaneda?

Täiskasvanuea aknest on keerulisem vabaneda kui teismelistel esinevast aknest. Arstide välja kirjutatavad akneravimid on mõeldud enamasti pigem rasuse ja noorema naha jaoks. Täiskasvanute nahk on aga kuivem, tihtipeale vananemismärkidega või tundlik. Vanuse kasvades aeglustub meie naha võime toota kollageeni, see toob endaga kaasa naha kuivuse, paranemisvõime aeglustumise, mis omakorda suurendab armide tekke riski.

Seega, kõige tähtsam asi, millele tähelepanu pöörata, on õige, oma nahatüübile ja vanusele sobivate nahahooldustoodete leidmine. Alustuseks peaks otsima pakendilt koostisainetest sõna “aqua” või “water”, see näitab, et toode on vee baasil ja sobib ka vistrikulisele nahale. Kosmeetikatoodetelt peaks otsima ka sõnu “non-comedogenic”, mis tähendab seda, et toode ei ummista poore. Tugevatoimelised puhastajad, toonikud ja koorijad võivad aknele ärritavalt mõjuda, rakkude uuenemist võiks kiirendada hoopis salitsüülhapet või glükoolhapet sisaldavad tooted.

Lisaks nahahooldustoodetes inventuuri tegemisele tuleb üle vaadata ka oma toitumisharjumused. Näiteks süsivesikuterikkad söögid võivad valla päästa põletikulised reaktsioonid, millega kaasnevad vistrikud. Kuna täiskasvanuea akne on enamasti seotud elustiili, stressi ja hormonaalsete kõikumistega, on soovitatav organismile võimaldada rohkelt vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis neid faktoreid tasakaalustada aitaks.

Spetsiaalselt täiskasvanueas esineva probleemse naha korral sobib kasutada ka näiteks Dermanutrix aknele mõeldud toidulisandit. See sisaldab valitud ja tõestatud toimega kombinatsiooni organismi jaoks vajalikest antioksüdantidest ja mikrotoitainetest, mis omavad põletikuvastast, organismi tasakaalustavat ning vistrikke vähendavat toimet. Erilist märkimist väärib koostisaine nikotinamiid, mida nahaarstid soovitavad just vistrikulise naha korral ja mis aitab edukalt vistrike vastu võidelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles