Teadlased katsetasid edukalt uut gripivastast supervaktsiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased katsetasid edukalt uut supervaktsiini
Teadlased katsetasid edukalt uut supervaktsiini Foto: SCANPIX

Briti teadlased katsetasid edukalt uut vaktsiini, mis peaks mõjuma erinevat tüüpi gripiviiruste korral.

Oxfordi ülikoolis välja töötatud vaktsiin on varasematest erinev selle poolest, et see mõjutab viiruse erinevat tüüpi valke, kirjutab AFP.

Siiani kasutusel olevad gripivaktsiinid  mõjuvad vaid viiruste pinnavalkude kombinatsioone,  mis võivad muunduda koos viirusega.

Uuring näitas, et kõikide gripiviiruse puhul on ühine M2-valk, mis ei ole nii muteerumisaldis. Arendatav vakstiin on selline, mis peaks mõjuma just- sellele valgule.

Uurijate sõnul oleks tulevikus erinevate gripiviiruste puhul vajalik vaid üks vaktsiin.

Vaktsiinid käivitab organismis antikehade tootmise. Uus vaktsiin peaks kasvatama infektsiooniga rakke otsivate ja hävitatavate T-rakkude arvu.

«Vaktsineeritud inimesed haigestuvad harvemini kui vaktsineerimata,» lausus Oksfordi ülikooli vaktsiiniuuringute rühma juht Sarah Gilbert.

Gilberti sõnul näitab uue vaktsiini tõhusust see, et seda vaktsiini saanutel oli T-rakke rohkem.

«Vaktsiini saanud isikute aktiveerunud T-rakud tapsid efektiivselt infekteerunud rakke,» lisas uurija.

Teadlased loodavad, et neil õnnestub välja töötada efektiivne uus vaktsiin, mis aitaks näiteks ka seagripi pandeemiate puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles