Purustati kaltsiumiga seotud müüt

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senisest suurem kaltsiumi tarbimine eakaid luumurdude eest ei kaitse.
Senisest suurem kaltsiumi tarbimine eakaid luumurdude eest ei kaitse. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et suurem kaltsiumi tarbimine võib kaitsta eakaid küll südame-veresoonkonna haiguste, ent mitte insuldi või luumurdude eest.

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et suurem kaltsiumi tarbimine võib eakaid kaitsta luumurdude eest, selgub Bostonis toimunud endokrinoloogiaseltsi aastakonverentsil Endo 2016 esitletud hiljutisest uuringust, et tegelikult see nii ei ole, kirjutab Terviseuudised. Varasemaid uuringutulemusi kinnitanud tõendid on olnud vastuolulised

Dr Sung Hye Kong Lõuna-Kore Lõuna-Korea Söuli riikliku ülikooli haigla sisemeditsiini osakonnast uuris koos kolleegidega, kuidas mõjutab suurem kaltsiumi tarbimine südame-veresoonkonna haiguste, insuldi ja luumurdude riske eakamate inimeste hulgas võrreldes nendega, kes tarbivad vähem kaltsiumi. Teadlased analüüsisid 2199 mehe ja 2704 naise andmeid. Patsiendid olid üle 50aastased, neil polnud varem südame-veresoonkonna haigusi ega insulti esinenud ning nad osalesid Korea Ansungi ja Ansani kohortuuringus. Alates 2001. aastast jälgiti uuringu käigus patsiente keskmiselt 13 aasta vältel.

Teadlased hindasid uuringus osalenute kaltsiumitarbimist küsimustiku alusel. Iga kahe aasta järel viidi patsientidega läbi terviseuuringud ja küsitlused, mille põhjal tehti kindlaks südame-veresoonkonna haiguste, insuldi või luumurdude juhtumid.

Võrreldes patsientidega, kes tarbisid vähem kaltsiumi, oli tulemuste põhjal neil, kes tarbisid rohkem kaltsiumi, südame-veresoonkonna haiguste risk oluliselt väiksem. Samas aga ei täheldatud nende puhul märkimisväärset luumurru või insuldi riski vähenemist.

Tulemused jäid samaks ka pärast seda, kui teadlased võtsid arvesse erinevaid faktoreid, mis võivad südame tervist ja luumurdude esinemist mõjutada, nagu näiteks vanus, kehamassiindeks (KMI), puu- ja köögiviljade tarbimine, valkude ja naatriumi tarbimine, summaarne omastatud energiahulk ning naiste menopaus ja hormoonravi.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles