Paljudes deodorantides sisalduv aine võib põhjustada vähki

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deodorant.
Deodorant. Foto: AFP / Scanpix

Naised, kes kasutavad deodorante, mis sisaldavad alumiinium sooli võivad riskida rinnavähi tekkimisega.

Šveitsis läbiviidud uuringust selgus, et deodorandid, mis sisaldavad alumiiniumsoolasid võivad tekitada rinnavähki, kirjutab The Independent.

Esimesed katseid tehti rinnanäärmest eraldatud rakkudega ning hiljem korrati seda hiirte peal. Tulemused olid samad – pikaaegne alumiiniumiga kokkupuude võib tekitada kasvajaid.

«Usun, et peaksime vältima kõiki deodorante, mis sisaldavad alumiiniumsooli,» kommenteeris uuringu kaasautor Andre-Pascal Sappino.

«Väga raske on olla kindel, et kas nii-öelda «alumiiniumita» deodorandid on ka tegelikult alumiiniumita,» lisas Geneva ülikooli onkoloogia professor.

Sappino sõnul suhtuti nende esialgsesse uuringusse skeptiliselt, kuid kui nad tulid välja ka teise uuringuga, siis tõusis avalik huvi.

Siiani kahtlustati, et alumiiniumsoolad võivad olla ohtlikud, kuid nüüd on see leidnud kinnitust. «Asbets on odav ja väga hea tootmismaterjal, kuid kahjulik. Selle keelustamiseks läks 50 aastat, me loodame, et alumiiniumsooladega nii kaua ei lähe,» sõnas Sappino.

Kuna uuringul ei ole veel teaduslikult kinnitust saanud seost rinnavähiga, soovitab Sappino naistel vältida alumiinium soolasid sisaldavaid deodorante. Ka mehed peaksid olema ettevaatlikumad alumiinium soolade suhtes.

Onkoloogi sõnul on ta valmis kosmeetikatööstuse vastulöögiks. «Sõda algab. Nad ilmselt hakkavad käituma nagu tubakatööstus ja väitma, et meil puuduvad tõendid inimeste seast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles