Murdeea algus määrab, kui tugevad on luud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdeea algus määrab, kui tugevad on luud
Murdeea algus määrab, kui tugevad on luud Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuringu kohaselt saab murdeea alguse järgi määrata, kui tugevad on inimese luud.

Uuring näitas, et kõige tugevamad luud on neil täiskasvanutel, kel murdeiga algas üsna varakult, kirjutab Journal of Pediatrics.

Murdeea pikkusel on luude tugevusele vaid minimaalne mõju.

Uuringus osales 78 tüdrukut ja 84 poissi, kelle luid uuriti murdeea algusest kuni lõpuni, mil skelett oli saavutanud maksimumpikkuse ja –kaalu.

Samuti uuriti luude tihedust.

Tüdrukutel algas puberteet keskmiselt 11-aastasena ning nende luude mass oli keskmiselt viis protsenti ja tihedus 2,5 protsenti suurem kui neil tüdrukutel, kelle murdeiga algas mõnes teises vanuses.

Mõju oli seda suurem, mida varem murdeiga algas. Kui lapsel algas puberteet kaheksa-aastasena, siis murdeea lõpus olid tal 14 protsendi võrra tugevamad luud.

Keskmisest hiljem alanud puberteet aga tõi kaasa vastupidise mõju ehk luud ei olnud murdeea lõpuks nii tugevad.

Poistel algas murdeiga keskmiselt 12-aastasena. Ka neil oli samasugused mõjud, kuid need ilmnesid vähem.

Uurijate sõnul mängib murdeea algus luude juures tähtsat rolli. Täiskasvanutel kahaneb luumass 1- 2 protsenti aastas. Varasem murdeiga võib seega aidata ennetada ja edasi lükata osteoporoosi teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles