Muutumatuid veregruppe määratakse pidevalt uuesti (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proove tuleb hoida õigetes tingimustes.
Proove tuleb hoida õigetes tingimustes. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Praegu läheb haigekassal pidevatele veregruppide määramisele üle miljoni euro aastas, samas on teada, et veregrupp üldjuhul inimesel kunagi ei muutu, kui just ei tehta inimesele luuüdi ülekannet.

Ühekordne veregrupi määramine maksab umbes 11-12 eurot, kirjutab Terviseuudised. 2014. aastal määrati veregrupp haigekassa andmeil kokku 238 343 korral ja selleks kulus ligi 1,5 miljonit eurot. Siia alla kuuluvad küll ka doonorverepakkide korduvad kontrollimised, sest isikuid, kellel veregruppi määrati, oli 143 120.

Selle aasta alguse seisuga oli Eesti rahvaarv umbes 1 311 800 inimest. Kõigile meile veregrupi määramine maksaks kokku umbes 1,6 miljonit eurot. Kui me neid andmeid usaldaksime, oleks see ühekordne kulu.

Veregrupp on lihtne tähekombinatsioon, mis inimese eluajal ei muutu, kuid millest võib sõltuda elu ning seetõttu on see hea usalduse indikaator. Terviseinfosüsteemis ehk TISis peaks aegkriitiliste andmete all olema muu üliolulise teabe kõrval kirjas ka veregrupp. Neid sealt aga ei leia.

LTKH labori juhataja Helen Lepa ütleb, et nemad määravad veregrupi iga kord uuesti. et välistada võimalikud eksimused ja näpuvead veregrupi varasemal sisestamisel TISi.

Elukriitilises olukorras võib olla asjakohane TISist veregrupi vaatamine, ütleb Lepa.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles