Kliima soojenemine võib sajad eestlased hauda viia (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru sõnul hakkab Eestis kliimamuutustega seoses olema senisest enam väga kuuma ilmaga päevi, mis võib viia sadade inimeste surmani aastas.

Orru sõnul võib pessimistlikumate stsenaariumite alusel Eesti keskmine õhutemperatuur sajandi keskpaigaks tõusta 2,7 ja sajandi lõpuks 4,3 kraadi võrra, «Sellega seoses hakkab meil tihedamini olema ka vähemalt 30-kraadiseid päevi, kus oleme 1996.–2013. aastatel näinud suremuse tõusu rahvastikus 18 protsendi ning üle 75-aastatel 45 protsendi võrra. Kuna see võiks tulevikus kaasa tuua sadu liigsurmasid, siis peame efektiivselt tööle panema hoiatussüsteemid ning välja töötama tegevusplaanid teadmaks, kuidas toimida hoiatuste korral.»

Peagi esineb Orru Eestis esimest korda toimuva rahvusvahelisel keskkonnakonverentsil EcoBalt2016, mis toimub Tartu ülikoolis 9.–12. oktoobrini 2016. Konverentsi fookuses on keskkonna jätkusuutlikkus. Muuhulgas on vaatluse all globaalsed kliimamuutused, mille osas peab Eesti olema tulevikku vaatav ning leidma kohanemisvõimalusi, mis kaasnevad näiteks keskmise õhutemperatuuri tõusuga.

Konverentsil käsitletakse kliimamuutustega kohanemise kõrval ka jätkusuutliku elukeskkonna ning rohelise keemia teemasid, tutvustatakse keskkonnateaduse uusimaid arenguid, keskkonnakorralduse erinevaid aspekte ja keskkonna analüüside uusimaid suundi. Konverentsi kavas on enam kui 40 suulist ettekannet, 40 posterettekannet ning toimuvad ka erinevad koolitused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles