Kuidas õigesti kraadida?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Apotheka apteeker Janika Tähnase sõnul on kraadimisel kaks põhilist nippi: esiteks tuleb tähelepanu pöörata sellele, kust valitud kraadiklaasiga temperatuuri mõõta tuleks ja teiseks tuleks tähelepanu pöörata sellele, kunas ja kuidas kraadida.

Erinevatest kohtadest mõõtes loetakse palavikuks erinevat kehatemperatuuri: kaenla alt mõõtes algab palavik 37,4st, laubalt mõõtes 37,5 st, suust mõõtes 37,5st, pärakust mõõtes 38,1st ja kõrvast mõõtes 37,6st kraadist, kirjutab Lõunaeestlane.

Kõige enam mõõdetakse kehatemperatuuri kaenla alt, ent peab teadma, et õige temperatuuri saamiseks tuleb kraadiklaasi hoida kaenla all ka pärast esimest piiksatust, kuid mitte rohkem kui kümme minutit. Kaenla alt temperatuuri mõõtmiseks peab see olema kindlasti kuiv ja temperatuuri ei tohiks mõõta ka kohe pärast õuest tulemist, vaid vähemalt pool tundi hiljem, kuid enne palavikku vähendavate ravimite tarvitamist.

Elektrooniliste kraadiklaaside puhul peaks kahe järjestikuse kraadimise vahe olema vähemalt kümme minutit ja kindlasti ei tohiks kraadiklaasi ja ihu vahele jääda riiet, sest vastasel korral ei pruugi tulemus olla õige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles