Maolõikus muudab ka ajutegevust

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maovähendusoperatsiooni tingib vajadus.
Maovähendusoperatsiooni tingib vajadus. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiirtel tehtud katsed näitavad, et muutused ajutegevuses võivad seletada seda, miks on maost möödajuhtiv operatsioon nii tõhus.

Rahvusvahelised diabeediorganisatsioonid on hakanud pooldama mõtet, et arstid soovitaksid maost möödajuhtivat operatsiooni senisest palju rohkematele diabeetikutele – nendele, kelle kehamassiindeks on 30 ja enam, mitte ainult neile, kelle indeks on üle 40, kirjutan ERRi teadusportaal Novaator.

Uuringud on näidanud, et võrreldes dieedi ja treeninguga salenemist üritajatega on selle operatsiooni abil võimalik rohkem kaalu vähendada, saavutatud kaalu kauem hoida ning parema veresuhkru tasemeni jõuda. Nüüd näitab üks hiirtel tehtud uuring, et lõikuse mõjus toime võib osaliselt tuleneda muutustest, mille operatsioon ajus käivitab.

Vastavalt uuringule suurendab maost möödajuhtiv operatsioon märgatavalt aktiivsust rajas, mis ühendab ajutüves maolt signaale vahendavaid närvirakke piirkonnaga keskajus (mis saab tajusignaale kehalt) ning sealt edasi mandeltuumaga, aju emotsioonide ja hirmu töötlemise keskusega.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles