Hambapasta võib ära hoida infarkti ja insuldi

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta aitab lisaks harjamisele hambaid puhtaks teha.
Hambapasta aitab lisaks harjamisele hambaid puhtaks teha. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske teadustöö järgi vähendas hambakattu kindlaks tegev hambapasta märkimisväärselt hambakatu kogust ja põletikku kogu kehas ning need tulemused toetavad eeldust, et väheneb ka infarkti ja insuldi risk.

Juba aastakümneid on teadlased pakkunud välja seost suuhügieeni ja põletikuliste haiguste ning eelkõige infarkti ja insuldiga, kirjutab Eurekalert. Põletikku organismis mõõdetakse C-reaktiivse valgu järgi. Tegemist on tundliku markeriga, mis viitab ka tulevastele infarktidele ja insultidele.

Uuringus anti kõigile osalejatele samad harjamise juhised ning nad said 60-päevaks mõeldud hambakattu kindlaks tegeva hambapasta Plaque HD® või sarnase, kuid platseebo hambapasta. Hambakatu hindamiseks kasutasid kõik osalejad fluorestseiiniga suuvett ja neist tehti intraoraalsed pildid. C-reaktiivsete valkude taset mõõdeti sõltumatus laboris, kasutades selleks ELISAt ehk  immuunofermentsel analüüsil põhinevat meetodit.

Uurimistöö vanemautor Charles H. Hennekens tõdes, et hambakatu vähenemine oli teada ka varasemalt, kuid põletiku alanemine on uudne info. Teadlastel on plaanis selle hambapasta mõju edasi uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles