Soome mehed eelistavad lastetuks jäämisel radikaalset meetodit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast steriliseerimist  on kehaväline viljastamine ainus võimalus rasestumiseks.
Pärast steriliseerimist on kehaväline viljastamine ainus võimalus rasestumiseks. Foto: SCANPIX

Statistika näitab, et aina enam Soome mehi on valinud pereplaneerimiseks  radikaalse meetodi.

Mullu laskis endale vasektoomia (steriliseerimine – toim) teha 5000 meest, seda on 600 inimest enam, kui oli 2014. aastal, kirjutab Yle. Meeste osakaal steriliseerimisjuhtudel moodustab 49,7 protsenti, mis on suurim näitaja alates 1950ndates, kui selle protseduuri kohta hakati statistikat koguma.

Samal ajal kui aina enam mehi valib vasektoomia, siis naistele tehtavad operatsioonid on märkimisväärselt langenud. Kui senine trend jätkub, siis veel sel aastal steriliseeritakse rohkem mehi kui naisi.

Soome tervise instituudi andmetel valivad selle pereplaneerimise meetodi üle 35-aastased mehed, samas kui nooremate seas jääb neid juhte vähemaks. Soomes ei ole lubatud alla 30aastaste steriliseerimine, kui selleks ei ole just saadud eriluba. Samas ei ole steriliseerimisel 100protsendilist rasestumisvastast toimet.

Steriliseerimisjuhud Soomes 25- kuni 54-aastaste seas 1000 elaniku kohta.
Steriliseerimisjuhud Soomes 25- kuni 54-aastaste seas 1000 elaniku kohta. Foto: YLE

 Vasektoomia on meeste steriliseerimise operatsioon, mille käigus lõigatakse läbi või blokeeritakse  seemnejuhad. Naise steriliseerimiseks lõigatakse läbi või suletakse munajuhad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles