Selgusid levinud, kuid kasutud raviprotseduurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid koostasid nimekirja 40. ebavajalikust raviprotseduurist, mis võiks tegemata jätta.
Arstid koostasid nimekirja 40. ebavajalikust raviprotseduurist, mis võiks tegemata jätta. Foto: SCANPIX

Arstide sõnul ei vaja üle 45 aastased naised vereanalüüsi, et diagnoosida menopausi ja röntgenpildid ei aita leida alaselja valu põhjuseid.

Academy of Medical Royal Colleges’i (AoMRC) koostatud nimekiri sisaldab 40 raviprotseduuri, mis kas ei aita patsiente üldse või aitavad neid vähe, vahendab BBC.

Nimekiri koostati ebavajalike protseduuride arvu vähendamiseks ja see valmis koostöös üheteistkümne meditsiinieksperdiga, kellel paluti nimetada viis raviprotseduuri või –võimalust, mis ei ole alati vajalikud. Ühtlasi soovitatakse patsientidel endil raviprotseduuride kohta rohkem küsida ja uurida.

Seda nimekirja on nõuandena kasutatud ka Choose Wisely (Vali targalt) kampaanias, et näidata, kui oluline on patsiendi ja arsti vaheline vestlus sellest, kuidas mõnda terviseprobleemi tuleks käsitleda.

Mõned näited kampaanias kasutatavatest nõuannetest:

  • Kraanivesi sobib väiksemate haavade ja kriimustuste puhastamiseks sama hästi kui soolalahus.
  • Lapse väikese randmeluumurru puhul ei ole vaja kipsi, vaid piisab ka fikseerivast toest.
  • Bronhiidi või hingamisteede probleemidega lapsed saavad tavaliselt terveks ravita.
  • Beebi südame jälgimise elektrooniline monitor on vajalik sünnitusel ainult siis, kui emal on tavalisest kõrgem tüsistuste oht.
  • Kemoteraapia võib leevendada ravimatut vähki, kuid ei ravi seda ning võib muuta elu viimased kuud veelgi stressirohkemaks.
  • Rutiinne eesnäärme sõeluuringu PSA test ei taga pikemat elu, kuid võib põhjustada ebavajalikku ärevust.

AoMRC andis soovitused välja pärast seda, kui 82 protsenti Suurbritannia arstidest oli küsitlusele vastates öelnud, et on patsiente saatnud ebavajalikele raviprotseduuridele või selliseid toiminguid ise teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles