Eesti ja Soome õhust leiti väikeses koguses radioaktiivset joodi

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivne
Radioaktiivne Foto: Vida Press

Eesti ja Soome kiirgusseirejaamad tuvastasid eelmisel nädalal väga väikeseid radioaktiivseid joodikoguseid, mille päritolust hetkel teave puudub. Mõõdetud joodi kogused on ülimalt väikesed ega kujuta ohtu tervisele.

Keskkonnaameti Harku ja Narva-Jõesuu kiirgusseirejaamade 16.-23.10.2016. aasta filtrite analüüsimisel on tuvastatud väga väikeses koguses I-131 isotoopi. Mõõdetud joodi kogused on ülimalt väikesed (alla 1 mikroBq/m3), mõõdetavad vaid laboritingimustes ega kujuta ohtu inimese tervisele. Tõravere seirejaama mõõtmistulemuse analüüs valmib hiljem, teatas keskkonnaamet oma kodulehel.

Joodi päritolust hetkel teave puudub, kuid ka Soome kiirguskeskuselt (STUK) saadud info põhjal on Soome kiirgusseirejaamades avastatud sarnaseid väga väikeseid joodikoguseid.

Ei ole põhjust arvata, et Eestis ja Soomes leitud joodi isotoobid võiksid olla pärit Norra Haldeni uurimisreaktorist toimunud väikesest lekkest reaktorihoone sees.

Keskkonnaamet jätkab olukorra jälgimist ja suhtleb naaberriikide kiirgusasutustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles