Rasedus võib silmanägemise rikkuda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal võib silmanägemine nii paremaks kui ka halvemaks muutuda.
Raseduse ajal võib silmanägemine nii paremaks kui ka halvemaks muutuda. Foto: Panther Media/Scanpix

Lapseootel naiste kehas toimuvad muutused, mis võivad silmanägemise rikkuda, kuid tavaliselt on need muutused ajutised ja vahel võib silmanägemine raseduse ajal ka hoopis paremaks minna.

Silmanägemise muutus raseduse ajal on hormoonidest põhjustatud seisund ning üldiselt, selgitab KSA silmakeskuse silmakirurg doktor Ants Haavel portaalile Terviseuudised. Raseduseaegne vee peetus organismis võib muuta silma sarvkesta kuju ning hormonaalsete muutuste tõttu väheneb raseduse ja imetamise vältel ka silmade pisaravedeliku hulk ja koostis. Pisaravedeliku koostises kahaneb lipiide hulk, mistõttu ei pruugi silmad saada piisavalt niisutust. Nende muutuste tagajärjel võib silmanägemine kehvemaks muutuda.

«Alati ei pruugi raseduse ja imetamise vältel silmanägemine halveneda. Mõnel juhul võib sarvkesta kuju muutusega kaasneda hoopis silmanägemise parenemine,» Haavel. Ta lisas, et tavaliselt on muutus ajutine ja endine nägemine taastub.

Kõige sagedamini esineb raseduse ajal järgmisi tervisehädasid:

1. Silmade kuivus ja tundlikkus

Apteegist soetatud kvaliteetsed silmatilgad või puhas külm vesi leevendavad silmade kuivust. Lisaks võib proovida sooja kompressi asetamist silmalaugudele, mis ajutiselt soodustab õlide ja lipiidide lisandumist pisaravedelikku.

2. Pilgu udusus

Udusust tekitab peamiselt sarvkesta muutustega kaasnev moonutatud nägemine. Üldjuhul vedelike peetusega kaasnevad sümptomid kaovad imetamise lõpetamisega. Arstiga tuleks ühendust võtta siis, kui pilgu udusus häirib igapäevaseid toiminguid.

3. Preeklampsiaga seonduvad vaevused

Drastilised muutused silmanägemises võivad viidata haiguslikule seisundile – preeklampsiale. See haigus toob kõrge vererõhu ja organite kahjustuse, aga kaasneda võib ka osaline nägemise kaotus, topeltnägemine, silmade valgustundlikkus, pilgu udusus ja virvendus. Sellisel juhul tuleb viivitamatult konsulteerida arstiga.

4. Gestatsioonidiabeet ehk rasedusaegne diabeet

Tegu on diabeedi ajutise vormiga, mis võib põhjustada pilgu udusust. Diabeediga seotud kõrge veresuhkur võib kahjustada veresooni, mis varustavad silma võrkkesta. Gestatsioonidiabeedi korral tuleks jälgida toitumist, hoida veresuhkur stabiilsena ning käia tihedalt silmakontrollis veendumaks, et silma võrkkesta veresoonekesed pole kahjustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles