HIV-positiivsetele mõjub suitsetamine eriti halvasti

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine ei tee tervisele head.
Suitsetamine ei tee tervisele head. Foto: Panther Media/Scanpix

Suitsetamist peetakse tervisele kahjulikuks ning seda eriti HIVi nakatunud inimeste puhul, sest just see harjumus vähendab nende eluiga rohkem kui haigus.

Ameerika Massachusettsi üldhaigla teadlased uurisid epidemioloogiliste andmete põhjal HIV-positiivsete inimeste eluiga ja suitsetamise harjumusi, kirjutab News Max.

Teadustöö näitas, et HIViga inimene võib kaotada suitsetamise tõttu oma elueast enam kui kaheksa aastat. See on ligi poole rohkem kui selle haigusega inimene, kes ei suitseta ja võtab korralikult ravimeid.

Kui aga HIV-positiivne inimene on suitsetanud vähe aega ning loobub sellest harjumusest ja saab haiguse vastu ravi, on suur tõenäosus, et ta eluiga ei lühene.

Uuringut juhtinud Krishna Reddy tõdes, et HIVi põdev suitsetaja sureb tunduvalt suurema tõenäosusega just suitsetamise, mitte HIViga seotud terviseprobleemi tõttu. Reddy rõhutas, et suitsetamisest loobumine aitab igal juhul eluiga pikendada, seega pole kunagi hilja seda teha.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Infectious Diseases.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles