Riik investeerib uue digisüsteemi loomisesse miljon eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik soovib raha suunata haiguste ennetamisesse ja igale inimesele just temale sobiva ravi leidmisesse.
Riik soovib raha suunata haiguste ennetamisesse ja igale inimesele just temale sobiva ravi leidmisesse. Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsiaalministeerium käivitab ühe miljoni euro suuruse projekti, et arendada välja digitaalne personaalmeditsiini otsustustoe lahendus, mida saaksid kasutada arstid.

«Otsustustoega prognoositakse geeni- ja terviseandmete põhjal inimesi ohustavaid haigusi, kavandatakse ennetustegevusi ning määratakse vajadusel täpne ravi,» ütles sotsiaalministeeriumi digitaalvõimekuse arendamise osakonna projektijuht Indrek Jakobson.

Ta rääkis, et see on osa laiemast personaalmeditsiini programmist. «Personaalmeditsiiniga soovitakse parandada rahvatervist ja ravikvaliteeti ning ühtlasi vähendada tervishoiu kulusid,» rääkis Jakobson.

Projekti tulemus saab tema sõnul olema personaalmeditsiini otsustustugi, mis on testitud ning arstidele kasutamiseks sobilik. Otsustustoe plaanib ministeerium valmis arendada kahe aastaga ehk projekti ajaraam kestab oktoobrikuust kuni 2018. aasta septembri lõpuni.

Personaalmeditsiini otsustustoe projekt läheb kokku maksma kuni üks miljon eurot, sellest 500 000 eurot moodustab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vahendatav Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERDF) innovatsiooni edendavate hangete toetus. Ülejäänu maksab oma vahenditest sotsiaalministeerium, kellest saab ka süsteemi omanik.

Tehnilise lahenduse füüsiline asukoht ning selle haldaja määramine selgub Jakobsoni sõnul hanke käigus projekti lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles