Paljudes töödeldud toitudes leiduv aine tekitas hiirtel vähki

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emulgaatoreid lisatakse sageli tortidele.
Emulgaatoreid lisatakse sageli tortidele. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgus, et paljudele töödeldud toitudele lisatud emulgaatorid tekitasid loomadel kasvajaid.

Teadustöös toodi välja, et emulgaatorid lõid sobiva keskkonna selleks, et hiitel areneks käärsoolevähk, kirjutab TIME.

Emulgaatoreid lisatakse valmistoidule selleks, et õli- ja veebaasil koostisosad seguneksid ning jääksidki nii, mitte ei eralduks üksteisest. 

Seda uuringut juhtinud Emilie Viennois tõi juba oma varasemas uurimistöös välja, et emulgaatorid mõjutasid hiirtes elavaid häid baktereid. Need muutused suurendasid metaboolse sündroomi tekkimise võimalust. See ainevahetussündroom on riskitegur krooniliste haiguste, näiteks diabeedi, rasvumise ja südamehaiguste, puhul. Samuti võib see panna organismis kasvama vähirakud. 

Oma hiljutises uurimistöös tahtis Viennois teada saada, kas emulgaatorid mõjutavad vähiriski, seda eelkõige käärsoolevähi puhul. Nii söötis ta hiirtele vee hulka segatuna kolm kuud kahte levinud emulgaatorit: polüsorbaat 80 (E433) ja karboksümetüültselluloosi (E466). Katsealustel soolestiku mikroobid olid loonud keskkonna, mis soodustab kasvaja tekkimist. Teadlase sõnul on ebaselge, kas sellised tulemused võiksid esineda ka inimeste puhul. 

Viennois tõdes, et paljud töödeldud toidud sisaldavad mitut erinevat emulgaatorit. Tema aga uuris vaid kahte. Teadlane plaanib jätkata teema uurimist ning plaanib teha koostööd ka teiste uurijatega. 

Viennois soovitab inimestel ise kodus süüa teha või vähemalt kombineerida töödeldud toite isevalmistatud roogadega, et eine sisaldaks vähem emulgaatoreid. 

Uuring avaldati ajakirjas Cancer Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles