Ekspert selgitab: kas kohvitassi pesemata jätmine on tervisele ohtlik?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitassi pesemine pisikutest kubiseva nuustikuga võib olla kahjuliku, kui selle pesemata jätmine.
Kohvitassi pesemine pisikutest kubiseva nuustikuga võib olla kahjuliku, kui selle pesemata jätmine. Foto: Panther Media/Scanpix

USA nakkushaiguste eksperdi Jeffrey Starke’i sõnul võib inimene oma kohvitassi rahumeeli ka kuude viisi pesemata jätta, kuid see kehtib vaid siis, kui täidetud on kaks olulist tingimust.

Maailmas on kahte sorti inimesi – ühed, kes pesevad oma kohvitassi regulaarsed ja teised, kes lasevad kohvi rahumeeli tükk aega pesemata tassi, lootuses, et küllap kuum vesi haigustekitajad sealt juba minema pühib, kirjutab nymag.com.

USAs Texsase osariigis asuva at Baylori meditsiinikolledži pediaatriaprofessori ja nakkushaiguste eksperdi Jeffrey Starke’i sõnul ei ole kohvitassi pidevas pesemata jätmises midagi halba. See võib isegi olla kõige hügieenilisem lahendus, sest tassi hõõrumisel ühiskasutuses oleva švammiga võib sinna sattuda ohtralt haigustekitajaid. «Puhketoas olev švamm sisaldab tõenäoliselt kõigist kontoris olevatest asjadest kõige rohkem baktereid,» selgitas Starke. Švammi pisikutest vabastamiseks võiks seda korraks töödelda mikrolaineahjus.

Kuid asjal on kaks konksu. Esiteks kehtib see ainult siis, kui inimene kohvitassi kellegi teisega ei jaga. «Keskmist pesemata kohvitassi uurides leidsin sealt pisikuid, kuid väga suur osa neis oli pärit inimeselt, kes kohvitassi kasutab,» rääkis Starke. Tema sõnul on ennast ise sama haigusega üsna raske nakatada, eriti arvestades, et enamik inimese kehast välja sattunud pisikuid kuigi kaua ellu ei jää.  

Teiseks ei tasuks koort ega suhkrut tassi jätta, sest see võib panna seal hallituse kasvama. Seega peaks koorse tassi siiski ära loputama. Teistel juhtudel võib aga kohvitassi rahumeeli pesemata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles