Haigekassa soovitab: mida teha, kui ravijärjekord tundub liiga pikk?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ühes haiglas tundub ravijärjhekord liig pikk, võiks pöörduda teise.
Kui ühes haiglas tundub ravijärjhekord liig pikk, võiks pöörduda teise. Foto: Pathermedia / Scanpix

Eesti ravikindlustuse eelarvest rahastatakse kokku enam kui 2000 erinevat tervishoiuteenust, kuid haigekassal napib raha ja tervisemurega kiiresti õige arsti juurde pääsemiseks on tarvis teada väikeseid nippe.

Kui ootame raviasutustelt vastutuse võtmist, peab ravi rahastamine tagama selleks võimalused, kirjutab haigekassa tervishoiu- ja kommunikatsiooniosakonna juht Katrin Romanenkov sotsiaalministeeriumi ajaveebis.

Tervisemuredega tuleks esmalt pöörduda perearsti poole, kes saab enamikel juhtudel juba ise aidata ning ka hinnata, kas ja kuidas saab ravis kaasa aidata eriarst. Samuti saavad perearstid paljudel erialadel kasutada e-konsultatsiooni teenust, mis võimaldab tal digitaalselt kiirelt konsulteerida eriarstiga ning täpsustada eriarstile suunamise vajadust. Kui eriarstiabi vajadus on välja selgitatud, on kasulik teada, et pikemad järjekorrad kipuvad olema piirkondlikesse haiglatesse. Seega tasub uurida erinevate raviasutuste järjekordasid, et võrrelda ooteaegade pikkust ja võimalusel broneerida endale varasem aeg.

Kui kellelegi tundub, et ta ei pääse mõistliku ooteajaga arsti vastuvõtule, saab ka ise haigekassaga ühendust võtta. Üldine põhimõte kehtib kõikidele erialadele – inimene peab saama vajamineva tervishoiuteenuse sellise aja jooksul, mil tema tervislik seisund oluliselt ei halvene. Juhul, kui keegi tunneb, et ta on jäänud vajaliku arstiabita, siis on oluline haigekassa poole pöörduda, et me saaksime omalt poolt asjaolusid selgitada. Selleks tuleb digitaalselt allkirjastatud avaldus saata aadressile info@haigekassa.ee.

Haigekassa kodulehel on ka info eriarstiabi ravijärjekordade kohta. Ravijärjekorrad tekivad lepingupartnerite juures siis, kui patsientide vajadused on reaalsetest planeeritud mahtudest suuremad. Haigekassa partnerihalduse osakond jälgib regulaarselt järjekordade pikkust, et hinnata millal patsient järjekorda lisati ning kui kiirelt ta pääses eriala arsti vastuvõtule. Lepingute mahud vaadatakse üle igal poolaastal.

19 lepingupartnerit

Eesti seadused ja tervishoiu korraldamise põhimõtted näevad ette, et kõigile ravikindlustatud inimestele tuleb anda arstiabi ja ööpäevaringselt tuleb tagaa ka erakorraline abi. Haigekassa loetelus on ligikaudu 2000 tervishoiuteenust. Riik on valitsuse määrusega kinnitanud strateegiliste partnerite võrgu, kellega on sõlmitud ravi rahastamise lepingud. Nendeks on üle Eesti paiknevad piirkondlikud ja keskhaiglad ning maakonnahaiglad – kokku 19 raviasutust. Esmatasandi tervishoiuteenuste tagamiseks sõlmib haigekassa viieaastased lepingud ka perearstidega. Samuti on haigekassa partneriteks õendusabi osutajad ja hambaravi teenuste pakkujad.

Kõiki haigekassa lepingupartnereid saab otsida erialade ning piirkondade kaupa haigekassa kodulehel, lepingupartnerite kaardirakenduses. Eraldi saab infot otsida perearstide, eriarstide, õendusabi, hambaravi ning rinnavähi avastamise uuringu ehk mammograafia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles