Päev otsa tasuta tööd teinud arstid avastasid kolmel naisel rinnavähi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes Euroopa riikides kutsutakse rinnavähi uuringule ka eakamaid naisi.
Paljudes Euroopa riikides kutsutakse rinnavähi uuringule ka eakamaid naisi. Foto: Panther Media/Scanpix

Laupäeval, 12. novembril Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) tasuta rinnauuringul käinud sajast naisest kolmel leiti radioloogilistel uuringutel rinnavähk ja lisaks ootavad kaks vähikahtlast juhtu lõplikuks diagnoosiks rinnabiopsial võetud histoloogilise uuringu vastust.

Mammograafilisi uuringud rindadest teostati kokku 82 naisele, rinnakabinetis käis konsultatsioonil 16 naist, mammoloogi vastuvõtul 17 naist ning täiendav ultraheliuuring tehti 17 patsiendile, kirjutab PERH oma kodulehel.

«Meie vabatahtlikul tööl, mille võtsime ette eesmärgiga teavitada üldsust ja naisi rinnavähi varase avastamise tähtsusest, oli  lisaks konkreetne käegakatsutav praktiline tulemus ning avastatud kasvajatega naised saavad kiiresti alustada raviga,» tõdes regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk. «Meie sõnum on teadvustada  sõeluuringutel käimise vajadust ja seda, et rinnavähki haigestumise risk on kõrge ka vanemaealiste naiste hulgas ning Eestis tuleks rinnavähi sõeluuringut laiendada vanematele naistele nii nagu see on teistes Euroopa riikides.»

Laupäeval, 12. novembril oli regionaalhaigla radioloogiakeskuses avatud rinnakabineti vastuvõtt, mammoloogi vastuvõtt, mammograafia kabinetid ja rinna ultrahelikabinet, radioloogid, mammoloog ja radioloogiatehnikud tegid vabatahtlikult terve päeva tasuta rinnauuringuid esitamata arveid haigekassale.  

Uuringutele kutsuti vähemalt 62aastaseid naisi, keda mujal Euroopas kutsutakse sõeluuringule, aga Eestis paraku mitte, ehkki rinnavähki haigestumise risk on ka selles vanuses endiselt kõrge. Oodati rinnakaebustega naisi ka nooremas eas, eelkõige vanuses 45–49.

Dr Talgi sõnul oli meedikute vabatahtliku töö eesmärk juhtida avalikkuse tähelepanu sellele, et Eestis on rinnavähi varase avastamise osas veel palju ära teha. «Esmalt oleks aeg sõeluuringu sihtgruppi laiendada nii, et see arvestaks Euroopa juhiseid,“ ütles ta, rõhutades, et  rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis.

Põhja-Eesti regionaalhaigla kutsub jätkuvalt rinnavähi sõeluuringule 1956; 1958; 1960; 1962; 1964; 1966 aastal sündinud naisi ning skriiningu sihtrühma mitte kuuluvatel rinnaprobleemidega naistel soovitab haigla pöörduda pere- või eriarsti saatekirjaga oma rinnakabinetti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles