Alkohol köharavimites – karta või mitte?

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes

Kuigi nii mõneski lapsevanemas tekitavad alkoholisisaldusega köharavimid kõhklusi, kinnitavad spetsialistid, et kõik lastele mõeldud ravimid sisaldavad ohutul määral etanooli.  

Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso selgitas, et ravimites on mitmeid toimeaineid, mis lahustuvad vees halvasti, ning selleks, et neid lahustada, kasutatakse abiainena etanooli. Samuti pärsib see oluliselt mikroobide kasvu.

Tartu Ülikooli kliinikumi (TÜK) kliiniline proviisor Jana Lass lisas, et etanooli kui abiainet kasutatakse lahustina selleks, et teha ravimtaimedest tõmmiseid (ekstrakte). See tähendab, et alkoholi kasutatakse pigem nendes rögalahtistites, mis sisaldavad rohkem looduslikke kui sünteetilisi toimeaineid. Sünteetilised toimeained rögalahtistites on näiteks ambroksool või atsetüültsüsteiin, taimsed aga näiteks aed-liivatee ürdi ekstrakt või luuderohulehtede ekstrakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles