Gripivaktsiini seos narkolepsiaga ei leidnud veel kinnitust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Ravimiameti juures tegutseva inimravimite komitee hinnangul ei ole praeguste andmete põhjal võimalik kinnitada, et seagripivaktsiin Pandemrix põhjustas Soomes lastel ja noorukitel narkolepsiat.

«Komitee jõudis järeldusele, et ilmnenud andmed täiendavad varasemaid kahtlusi, aga olemasolevate andmete alusel ei ole siiski võimalik põhjuslikku seost Pandemrixi ning narkolepsia vahel kindlaks teha,» vahendas Eesti Ravimiamet Euroopa kolleegide hinnangut.

Kuigi komitee arvates on Soomes tehtud vaatlusuuring igati kvaliteetne, ei saa siiski välistada, et narkolepsia juhtude suurenemise põhjustas mõni muu tegur, mida soomlased oma uuringus ei mõõtnud. Üks võimalik seletus on, et Pandemrixi tarvitamisel avaldub taoline kõrvaltoime koos mõne kohaliku keskkonna ja/või geneetilise teguriga.

Lõplikku otsust võib komiteelt oodata selle aasta keskpaigas. Seni kogub komitee erinevatest riikidest täiendavat informatsiooni nii Pandemrix’i kui ka teiste seagripivaktsiinide kasutamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles