Ühing: patsient peaks nägema oma ravirahade liikumist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Ilves patsientide kaebusi sirvimas.
Pille Ilves patsientide kaebusi sirvimas. Foto: Raigo Pajula

Patsientide esindusühingu tegevjuht Pille Ilves ütles inimkeskse meditsiini üle toimunud arutelul, et läbipaistvuse huvides peaks patsient saama jälgida oma raviraha liikumist ja raviarved ise alla kirjutama.


Ilvese sõnul paraneks sel juhul, kui patsient näeks, milliseid haigekassa rahastatavaid teenuseid talle osutatakse, inimeste teadlikkus ja tekiks ka järelevalve teenuste osutamise üle. «Täna on võimalik teenuseid ka juurde kirjutada,» nentis ta.

Olukord, kus kolmandik Eesti inimestest hindab tervishoiuteenuste kvaliteedi halvaks, näitab Ilvese sõnul, et asi on üsna hull. See näitab tema sõnul, et tervishoid vajab tõsiseid muudatusi ja suuremat panustamist inimkeskusele.

«Praegu otsustab haigekassa, kuhu haige ravile läheb. Tegelikult peaks patsiendil endal olema õigus valida ja ravikindlustusraha peaks temaga kaasas käima. Ravilepingud haigekassa ja raviasutuste vahel seda ei võimalda. Kui patsient satub haiglasse, on tema eest juba makstud ja personal ei pea pingutama, mis tekitab ükskõiksust,» loetles Ilves praeguse süsteemi puudusi.

Patsientide esindusühing paneb omalt poolt ette:

  • seada sisse arstide pädevuse hindamine
  • rakendada ravijuhiseid;
  • arendada telemeditsiini, et saaks aru pidada maailma tippudega;
  • võimaldada teise arvamuse küsimist;
  • rakendada patsientide kaebuste süsteem;
  • seada sisse ravivigadest teatamise kord;
  • panna paika ravivigade kompenseerimine.

Terviseameti juures tegutseva ravikvaliteedi hindamise komisjoni kohta ütles Ilves, et see lähtub meedikute, mitte patsientide huvidest ja seetõttu otsustas patsientide esindusühing selle töös enam mitte osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles