Mis on parim oomega-3 rasvhapete allikas?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Asendamatud rasvhapped oomega-3 ja oomega-6 on organismi kasvamiseks ja toimimiseks väga tähtsad. Kuna neid aineid kehas kuidagi ise ei teki, tuleb neid aineid täiendavalt toidu või toidulisanditena tarbida.  

Inimene vajab mõlemaid rasvhappeid, kuna need täidavad organismis oma kindlat funktsiooni ning mõjutavad teineteist. Oomega-3 aitab vähendada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, normaliseerida vererõhku, tugevdada immuunsust, stabiliseerida kehakaalu, parandada naha struktuuri ja juuste seisundit, suurendada mõtlemis- ja keskendumisvõimet jne.

Oomega-3-rasvhappeid saame me toidust, tarbides mereande või taimset toitu. Teadlased arvavad, et oomega-3 ja oomega-6 asendamatute rasvhapete optimaalne suhe igapäevases toidus peaks olema 1:4. Uuringud on aga näidanud, et tänapäeva inimeste menüüs on see suhe vahemikus 1:10 kuni 1:20. See tähendab, et meie igapäevases menüüs ei ole piisavalt vajalikke rasvhappeid sisaldavaid toitusid. Sel juhul tuleb oomega-3 puudus kompenseerida toidulisanditega, tavaliselt kalaõliga või veel parem – krilliõliga. Miks? Sest ka kalad pole võimelised oomega-3 rasvhappeid sünteesima ja saavad seda ainet oma toidust  – väikestest koorikloomadest, sealhulgas krillidest, kes on planktoni põhiliseks koostisosaks. Lisaks – kuna krille püütakse maailma puhtaimates vetes Antarktikas, on krilliõli täiesti vaba radioaktiivsetest ainetest ja muust keemilisest saastest.

Krilliõli on üks täiuslikumaid looduslikke oomega-3 allikaid, sest see sisaldab kõrges kontsentratsioonis kasulikke oomega-3-rasvhappeid – eikosapentaeenhapet (EPA) ja dokosaheksaeenhapet (DHS), fosfolipiide ning samuti looduslikku antioksüdanti astaksantiini ja koliini.

Kalaõlis sisalduvad oomega-3-rasvhapped triglütseriididena, krilliõlis aga on rasvhapped seotud mereliste fosfolipiididega. See võimaldab krilliõlis sisalduvate oomega-3-rasvhapete imendumise inimorganismis kuni 98 protsenti – teaduslikud uuringud on näidanud, et võrreldes kalaõliga tunnevad inimese rakud oomega-3-rasvhapped fosfolipiidide kujul paremini ära.

LYL Krilliõli sisaldab looduslikku antioksüdanti astaksantiini. See on immuunsüsteemile tõeline tugi, mis on 14 korda tugevam E-vitamiinist ning 54 korda karotiinist. Astaksantiin praktiliselt välistab LYL Krilliõli riknemise ja oksüdeerumise võimaluse. Sobib hästi inimestele, kes on loobunud oomega-3-rasvhapete tarbimisest spetsiifilise mereandide lõhna ja maitse tõttu. Krilliõli fosfolipiidid ei põhjusta ebameeldivaid röhitsusi, mis võivad esineda pärast kalaõli tarbimist.

LYL Krilliõli Winter erineb LYL Krilliõlist selle poolest, et sisaldab lisaks ka 200% D3-vitamiini päevasest annusest, ehk sobib ideaalselt kasutamiseks päikesevaesel perioodil. Vitamiin D3 on vajalik immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks ning aitab hoida luud, lihased ja hambad tervena.

LYL Krilliõli B ACTIV on aga krilliõli, mis rikastab ja varustab organismi oomega-3-rasvhapetega, astaksantiiniga ning lisaks kasulike B-grupi vitamiinidega – B2, B4 (koliin), B6, B7 (biotiin), B9 (foolhape) ja B12.

LYL krilliõli KID želeekarukesed on mõeldud lastele, need on saadaval vaarika ja apelsini maitsega. Igas karukeses on maksimaalne võimalik kogus oomega-3-rasvhappeid. Sisaldab asendamatuid oomega-3-rasvhappeid mereliste fosfolipiididena, loomulikul moel antarktika krillist saadud astaksantiini ja koliini. Glasuuri koostises on kasulik steeviasuhkur, mis ei kahjusta hambaid ega sisalda kaloreid. LYL Krilliõli karukesed sobivad ka neile lastele, kes varem on keeldunud oomega-3 toodetest, kuna tundsid spetsiifilist mereandide lõhna ja maitset. Karukesi võib hakata lapsele andma kui laps on õppinud korralikult närima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles