Kuus põhjust, miks tänutunne teeb tervise paremaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimestel, kes oskavad olla tänulikud, on lähedastega paremad suhted.
Inimestel, kes oskavad olla tänulikud, on lähedastega paremad suhted. Foto: John Rowley / Picture Alliance / Moodboard / Scanpix

Ekspertide sõnul aitab tänutunne parandada igapäevase elu kvaliteeti ja muuta meid nii kehaliselt kui ka vaimselt tervemaks.

Tänulikkusel võib olla väga positiivne mõju tervisele, kirjutab Newsmax. Siin on kuus põhjust, miks tasub iga päev tänulik olla selle eest, mis elus hästi on läinud.

Paremad suhted

Kui väljendame inimestele oma tänu, siis ei ole see mitte üksnes viisakusavaldus. 2014. aastal ajakirjas Emotion avaldatud uuring näitab, et nii saab ka uusi sõpru võita ja seniste sõprade ja tuttavatega suhteid parandada. «Sind ümbritsevad inimesed tunnevad siis sinu positiivset energiat ja tahavad olla sinu usaldusringis,» selgitas psühholoog  Judy Kuriansky. Tema sõnul tuleks alustada kõige lähedasematest inimestest, sest kipume nende inimeste kohalolu ja toetust iseenesestmõistetavaks pidama, kuid positiivsete suhete säilitamiseks on tänulikkuse näitamine väga oluline.

Parem kehaline tervis

Tänulikel inimestel on vähem valusid ja ajakirjas Personality and Individual Differences avaldatud uuring näitab ka, et nad on teistest tervemad. Tänulikud inimesed hoolitsevad tavaliselt ka paremini oma tervise eest – nad teevad sagedamini trenni, söövad tervislikumalt ja käivad suurema tõenäosusega arsti juures kontrollis.

Vaimsed eelised

«Tänulikkus on oluline parima võimaliku vaimse tervise saavutamiseks,» rääkis Marylandi Ülikooli täiendava ja integreeritud meditsiini osakonna direktor dr Delia Chiaramonte. Selleks, et endale positiivseid asju meelde tuletada, soovitab Chiaramonte inimestel iga päev kirja panna nendega sel päeval juhtunud kolm head asja. Tänutunnet võib aga jagada ka õhtusöögile kogunenud perega.

Suurem empaativõime

Tänulikud inimesed püüavad tavaliselt teistest aru saada ka siis, kui viimased nendega halvasti käituvad. Selle tulemuseni jõudsid Kentucky Ülikooli teadlased uuringus, mis näitas, et tänulikud inimesed ei muutu agressiivseks ka teistel negatiivset tagasisidet saades.

Sügavam uni

Positiivsete asjade päevikusse märkimine tõstab ajakirjas Applied Psychology ilmunud uuringu kohaselt une kvaliteeti. Chiaramonte sõnul on selle rituaali juures väga oluline, et asjad, mille inimene päevikusse märgib, oleksid igal õhtul erinevad. Kui näiteks igal õhtul öelda, et olen tänulik oma pere, sõprade ja hea tervise eest, siis kaotab rituaal peagi oma mõju.

Parem enesehinnang

Tänutunne vähendab stressi ja aitab vaimsetest traumadest üle saada. Ajakirjas Behavior Research and Therapy avaldatud Vietnami sõjaveteranidega tehtud uuring näitas, et tänutunne aitab üle saada posttraumaatilisest stressihäirest. Tänuliku inimese kehas on rohkem hormoone, mis aitavad kaasa inimese vaimsele, füüsilisele ja emotsionaalsele heaolule.

Üks teine ajakirjas Journal of Applied Sport Psychology avaldatud uuring näitas ka, et tänutunne aitab sportlastel paremaid tulemusi saavutada, ilma et sellega kaasneks negatiivseid tundeid, mis tekkivad siis, kui püüame end kogu aeg teistega võrrelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles