Vähiravifondil rahad otsas: kolm taotlust ootab ukse taga (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiravifond Paide arvamusfestivalil annetusi kogumas.
Vähiravifond Paide arvamusfestivalil annetusi kogumas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Vähiravifond «Kingitud elu» panustas viimase kahe kuu jooksul vähihaigete ravile ligi 130 000 eurot, kuid nüüd on rahad otsas. Samas on ukse taga veel kolm taotlust.

«Oleme viimase kahe kuu jooksul pannud ravide alla väga suure summa - ligi 130 000 eurot,» sõnas vähiravifondi juht Toivo Tänavsuu. Kokku on sel aastal vähiravifond panustanud inimeste ravidesse üle 700 000 euro, mis Tänavsuu sõnul ületab mäekõrguselt eelmise aasta numbrit. «Me näeme, et annetusedki on kasvanud, kuid vajadus veel kiiremini,» kommenteeris Tänavsuu.

Hetkel on vähiravifondi laual kolm taotlust. «57-aastane ema ja vanaema võitleb melanoomiga ning vajab ravimit Keytruda, mis maksab ligi 6000 eurot kuus. Ravim on varem andnud mitmele patsiendile väga häid tulemusi. Näiteks narvalanna Svetlana Klaos, keda toetame juba alates 2015.aastast, elab tänu sellele täisväärtuslikku elu ning tal on isegi täieliku tervenemise lootus,» tõi Tänavsuu näite.

Samuti vajab abi 66-aastane eesnäärmevähiga mees. «Haiguse metastaasid on kõikides luudes. Ravimi nimi on Xofigo ja ka selle hind on peaaegu samas suurusjärgus,» sõnas vähiravifondi juht.

Lisaks sellele peab jätkuma tallinlase Tiivi Pappeli ravi. «60aastane naine sai meie abil septembri alguses soolevähiravimi Vectibix ning see on talle hästi mõjunud,» märkis mees.

Tänavsu lisas, et kindlasti tuleb taotlusi veel. «Keskmiselt saame 4-6 taotlust kuus. Ning keskmine toetussumma patsiendi kohta on ligi 5000 eurot kuus,» kommenteeris ta. Hetkeseisuga on vähiravifondil puudu umbes 25 000 eurot. 

«Pean vähiravifondi juhina Eesti inimestele jõukohaseks, et suudame koos kinkida viimase õlekõrre ja lootuse absoluutselt kõikidele Eesti vähihaigetele. Neile, kes vajavad ravimit, mis võiks nende haiguse kontrolli all hoida või neid koguni täielikult terveks teha, kuid mida ei finantseeri haigekassa. Oleme sel aastal toetanud umbes pooltsada inimest ja abi on saanud peaaegu kõik, kes meie poole on pöördunud. Rõhutan: peaaegu,» sõnas Tänavsuu ja tuletas meelde, et vähiravifondi toetused ei ole surmahaigusega inimeste piinade pikendamine. «Meil on mitu patsienti, kes on elanud tänu ravile täisväärtuslikku elu pikka aega või kes on lausa ravi lõpetanud, sest arstid on nad terveks tunnistanud,» kinnitas mees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles