Suur pettumus: kauaoodatud ravim osutus kasutuks (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on katsetatud juba 120 võimalikku Alzheimeri vastast ravimit.
Seni on katsetatud juba 120 võimalikku Alzheimeri vastast ravimit. Foto: Panther Media / Scanpix

Alzheimeri tõbe põdevad inimesed said hiljuti suure pettumuse osaliseks, kui solanezumabi nimelise ravimi katsed luhtusid.

Seni hiirtega tehtud katsed näitasid, et sellest farmaatsiaettevõte Eli Lilly ravimist võib saada suur kergendus neile, kellel Alzheimeri tõbi on alles varases staadiumis, vahendab news.com.au. Nüüd näitas üle 2100 varases staadiumis Alzheimeri tõbe põdevat inimest hõlmanud 18-kuuline ravimikatsetus, et solanezumab ei anna paremaid tulemusi kui toimeaineta platseebo.

«Solanezumbabi katse EXPEDITION 3 tulemused ei olnud sellised nagu lootsime ja oleme pettunud, sest miljonid inimesed ootavad Alzheimeri tõbe leevendavat ravimit,» rääkis Eli Lilly tegevjuht John Lechleiter. Ravimiga püüti haiguse kulgu aeglustada beeta-amüloididena tuntud valkude lõhustamise abil, mis väidetavalt hävitavad ajurakke.

Seni on kliinilistel katsetel kasutuks osutunud juba 120 ravimit, millelt loodeti abi Alzheimeri tõve vastu, kuid teadlased jätkavad oma pingutusi. Näiteks on Austraalias asuva Queenslandi ajuinstituudi teadlane professor Jurgen Götz näidanud, et mittekirurgiline ultrahelilainetel põhinev ravi võib hiirtel Alzheimeri tõbe leevendada aju puhastamise abil mürgistest valkudes. Samuti Queenslandi ajuinstituudis töötav professor Perry Parlett on avastanud, et spordi tegemine soodustab uute neuronite tekkimist ajus. Mõned teadlased uurivad ka teooriat, mille kohaselt aitavad Alzheimeri tõve tekkele kaasa stress ja tervislikust kõrgem kolesteroolitase.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles