Pähklid võivad muuta tuju paremaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähklitel on leitud ka teisi kasulikke tervisemõjusid.
Kreeka pähklitel on leitud ka teisi kasulikke tervisemõjusid. Foto: Panther Media/Scanpix

Üliõpilaste seas läbi viidud värske uuringu järgi võivad Kreeka pähklid parandada tuju. 

Tegemist oli topeltpimeda, juhuslikustatud, platseebokontrollitud uuringuga, mille käigus sõid osalejad kaheksa nädala jooksul Kreeka pähkleid kirjutab News Max. Ameerikas asuva New Mexico ülikooli toitumise professor Peter Pribis märkas, et 18 kuni 25 eluaastates tervete meeste tuju paranes katseperioodil oluliselt. 

Katses osalejatel tuli süüa iga päev banaanist tehtud leiba. 16 nädalat sõid nagu iga päev kolm lõiku banaanist tehtud leiba. 8 nädalat nositi tavalist banaanileiba ning 8 nädalat sellist banaanileiba, millele taignale oli lisatud peeneks jahvatatud Kreeka pähkleid. 

Mõlemad banaanileivad nägid välja samasugused ning ka maitse oli üsna sarnane. Leivataignale lisati poole tassi jagu Kreeka pähkleid.

Tudengite tuju mõõdeti mõlema kaheksa nädala järel. Tuju mõõtmiseks kasutati POMS (Profile of Mood States) küsimustikku, mis on üks enim levinumatest ja aktsepteeritumatest meetoditest meeleolude uurimisel.  

Pribis soovitab süüa rohkem Kreeka pähkleid, sest need ei paranda ainult tuju, vaid on tervisele ka muidu kasulikud. Teadlane soovitab süüa päevas umbes peotäie Kreeka pähkleid. 

Kreeka pähklites leidub E-vitamiini, und reguleerivat melatoniini, südamele kasulikke oomega-3-rasvhappeid ning antioksüdante, mis võivad mõjutada inimese meeleolu reguleerimisel.

Uurimistulemusi käsitlev artikkel avaldati UNM veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles