Mokatubakas asendab alaealistel sigarette

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine Vahtramäe on asunud mokatubakaprobleemi koolinoortele teadvustama.
Kristiine Vahtramäe on asunud mokatubakaprobleemi koolinoortele teadvustama. Foto: Mihkel Maripuu

Padi, tups – just nii nimetavad alaealised nende seas üsna levinud mokatubakat, mis spetsialisti hinnangul pole sugugi ohutu.


Mokatubakat saab tarvitada märkamatult, sest see ei levita ebameeldivat lõhna nagu suitsetamine. Nii on osa lapsi juba üsna kogenud mokatubakatarvitajad ning nikotiin kui sõltuvusaine on neil tekitanud ka tähelepanu- ja keskendumisraskusi.

«Tean oma tuttavate käest, et kasutatakse suhteliselt aktiivselt ja on lihtne hankida. Samamoodi nuusktubakat,» kirjeldas Tallinna kesklinna kooli õpilane Mari-Liisa.

«Noorte seas levib uskumus, et moka- ja nuusktubakas on ohutumad kui suitsetamine, sest ei jää kopsuvähki, võhm ei kao jms. Lisaks on vanematel ja õpetajatel neile keerulisem jälile jõuda, kuna pole tubakalõhna ja sõrmed ei lähe kollaseks,» lisas neiu.

Et mokatubakas on levinud, kinnitas sarnaselt neiuga ka 17-aastane noormees. «Ikka olen tupsu proovinud, kes siis poleks! Meie klassist kasutab erinevaid tubakasisaldusega tooteid enamik, aga proovinud on küll kõik,» rääkis ta.

Probleem on tuttav ka lastevanemate liidule. Liidu eestseisuse liikme Marja Vaba sõnul on pilt sarnane ka tema tutvusringkonnas – paljud lapsed Tallinna kesklinna koolides on mokatubakat ehk snus’i proovinud.

«Seda saab osta koolist või kooli kõrvalt – väga täpselt lapsed ju ei taha rääkida. Kevadel maksis tops 70 krooni. Kui kahjulikkusest rääkida, siis lapsed noogutavad kaasa ja ütlevad, et ei mäleta, millal seda viimati tegid,» lausus Vaba.

Lastevanemate liidu koolitusjuht Kristiine Vahtramäe on probleemiga ka tegelema hakanud ja teinud selle teadvustamiseks omalt poolt juba kõik, mis võimalik – seda nii õpetajate kui ka lapsevanemate seas.

«Kutsusin kooli nõustaja, kes rääkis individuaalselt poistega, on loenguid peetud, olen jaotanud voldikuid, andnud erinevaid materjale ja hiljem selle kohta viktoriini korraldanud,» rääkis ta. Koolides on sel teemal rääkimas käinud ka noorsoopolitseinikud.

Lapsevanem Marge Kaselaid arvas siiski, et mokatubaka-probleemist vaadatakse ikka mööda. Kui nooremad õpilased tahavad, saavad nad vanemate koolikaaslaste käest karbikese või kotikese mokatubakat. Samuti jagatakse kontakte, kellelt tubakat osta.

«Mis saab, kui selline vaikimine ja probleemist mööda vaatamine kestab veel kaua?» küsis Kaselaid murelikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles