Ekspert: snus sisaldab 20 vähki tekitavat ainet

, Tervise Arengu Instituudi ekspert, suitsetamisest loobumise nõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Härm mullusel tubakavaba päeva tähistamisel. Härmi sõnul pole huuletubakas sugugi ohutum kui sigaretid.
Tiiu Härm mullusel tubakavaba päeva tähistamisel. Härmi sõnul pole huuletubakas sugugi ohutum kui sigaretid. Foto: Mihkel Maripuu

Suitsetamisest loobujate nõustaja Tiiu Härm on ühel meelel lastevanematega, kes muretsevad noorte huuletubaka ehk snusi kasutamise pärast. Tegemist on küll suitsuvaba, kuid mitte kahjulike ainete vaba tootega.

Mõistan lapsevanemate muret täiesti. Viimasel ajal on märgata tendentsi, et sigaretisuitsetamine 13–15-aastaste ja vanemate kooliõpilaste keskel on mõnevõrra vähenenud, samas on suurenenud aga suitsuvabade tubakatoodete, nagu snus’i tarvitamine.

Snus ehk huuletubakas või ka mokatubakas on auruga töödeldud pulbertubakas, mida väikese pakendina hoitakse huule ja põse vahelises sopis või ülemise huule all. Huuletubakas sisaldab samuti nikotiini, ligi 2000 keemilist ühendit ja paarkümmend vähki tekitavat ainet.

Snus on Eestis ja teistes Euroopa riikides keelatud, Rootsis aga ainsa riigina lubatud. Kaup tuleb Eestisse turistidega ja interneti vahendusel.

Kahjuks arvatakse ekslikult, et huuletubaka tarvitamine on tervisele vähem kahjulik kui suitsetamine ja on hea kasutada suitsetamisest võõrutamisel. See ei vasta aga tõele, sest huuletubaka tarvitamisel kujuneb nikotiinisõltuvus veel kiiremini ja tugevamini kui suitsetamisel.

Selle tarvitamine ei saasta küll ümbritsevat keskkonda suitsuga, kuid suuõõne organite kestvam kontakt keemiaga on tõsine oht huule-, keele-, kõri-, neelu- ja teiste agressiivsete vähivormide tekkeks.

Muuseas ütlevad lapsed ja noorukid, kelle ees olen esinenud, et rahalisi takistusi neil tubakatoodete saamisel pole. Piisab sellest taskurahast, mida vanemad annavad. Seega võiksid vanemad taskuraha kasutamisel rohkem silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles