Tartu lastekliinik sai paremad võimalused vastsündinute aitamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suure osa laste vanemad võivad õnnelikud olla, sest laps sünnib õigel ajal ja tervena, siis teistel lastel on ellujäämiseks vaja arstide abi.
Kui suure osa laste vanemad võivad õnnelikud olla, sest laps sünnib õigel ajal ja tervena, siis teistel lastel on ellujäämiseks vaja arstide abi. Foto: Panther Media / Scanpix

Lastefond aitas soetada Tartu Ülikooli lastekliiniku vastsündinute osakonnale kolm hinnalist jälgimismonitori, mida on vaja raskes seisundis patsientide eluliste näitajate pidevaks jälgimiseks.

Jälgimismonitore kasutatakse kõikide raskemate haigete jälgimiseks, kõige enam vajavad neid kindlasti vastsündinud, eelkõige enneaegsed lapsed, teatas lastefond. Seadmed võimaldavad mõõta väikeste patsientide elulisi näitajaid nagu südametegevus, vere hapnikuküllastus, vererõhk, pulsi- ja hingamissagedus ja kehatemperatuur.

«Monitor annab alarmiga märku, kui esineb kõrvalekaldeid eluliste näitajate normväärtustest, võimaldades nii kiiresti reageerida,» selgitab lastekliiniku direktor dr Marika Kirss aparaatide olulisust. Ta lisab, et aasta jooksul saab vastsündinute osakonnas ravi 650 lapse ringis, kellest ligikaudu 40 protsenti on enneaegsed. Fond toetas seadmete soetamist kokku 8568 euroga ning rahastus selleks tuli sihtotstarbelistest annetustest.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilvese sõnul on fond aastatega keskendunud küll pigem laste koduse ravi toetamisele, kuid peab siiski väga oluliseks ka haiglaravi edendamist. «Ühiskondlike olude muutudes ei ole meie tegevuse keskmes enam Tartu Ülikooli kliinikumi toetamine, nagu lastefondi algusaegadel, kuid aitame neid vajadusel jätkuvalt,» rääkis Ilves.

Toetusjuht lisab, et kuigi suuremalt jaolt suudetakse kõik vajalikud vahendid ja seadmed soetada kliinikumi enda vahenditest, juhtub ikka, et mõned seadmed vajavad väljavahetamist kiiremini, kui eelarve seda võimaldab. «Siin tuleb lastefond meeldeldi appi,» sõnas Ilves. «Sel aastal saabus meile ka ühe väliseestlase pärandannetus lastekliiniku toetamiseks, mis võimaldas seadmed soetada.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid Eesti-üleseid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kolme miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks lastefondi kodulehel. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles