Psühhiaatri abi vajav laps jäi pikalt abita

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem on otsinud pikalt võimalust, kuidas lapsega spetsialisti juurde pääseda.
Vanem on otsinud pikalt võimalust, kuidas lapsega spetsialisti juurde pääseda. Foto: Panther Media/Scanpix

Lapsevanem on segaduses ja ei tea, kuidas edasi käituda, sest tal pole pikalt õnnestunud pääseda oma lapsega Tartu Ülikooli kliinikumi (TÜKi) laste psühhiaatri vastuvõtule.

«Miks pole pakkuda mitte ühtki aega laste psühhiaatri vastuvõtule?» uuris toimetuse poole pöördunud lugeja. Ta rääkis, et üritas saada arstiaega juba eelmisel aastal, kuid ei saanud, sest kõik vastuvõtuajad pidavat kinni olema.

Lapsevanem proovis aasta alguses uuesti, kuid jätkuvalt tulutult. Lõpuks helistas ta iga nädal lootuses, et ehk on keegi vastuvõtuajast loobunud. Seda aga ei juhtunud.

Seepeale otsustas ta pöörduda lapsega erakliinikusse, kus oli võimalik vastuvõtule pääseda. Seal pandi lapsele ka diagnoos, kuid see pani vanema dilemma ette. Lapsele määrati erakliinikus raske puue ning nüüd tuleb täita rehabilitatsiooniplaani sotsiaalkindlustusameti juhiste järgi.

«Meie erakliinikut selles nimekirjas pole ja üle jäi jälle ainult kliinikum,» lausus nõutu lapsevanem. 17. novembril helistas ta seepeale taas kliinikumi, kuid vastuvõetuaegu polnud jätkuvalt saada. Sotsiaalkindlustusameti juhiste järgi käitudes tuleks siiski vastuvõtuaeg leida. «Mida küll teha?» oli vanem nõutu. 

TÜKi avalikkussuhete direktor Kristi Tael tõdes, et kliinikum ei osuta psühhiaatria valdkonnas rehabilitatsiooniplaani või selle raames teenuseid. Kliinikumis antakse eriarstiabi psühhiaatria erialal nii lastele, noortele kui täiskasvanutele.

Taela sõnul on nõudlus lastepsühhiaatria vastuvõtule pääsemiseks pidevalt aina suurenenud.

«Psühhiaatria eripärast tulenevalt on üks haigusjuht enamasti väga pikk ja võib kesta aastaid, mistõttu esmastele pöördujatele tuleb varuda ka korduvpöördumiste aegu,» rääkis Tael. Samuti tuleb eriala eripärast tulenevalt planeerida aega patsientide haigusjuhtumite aruteludeks ravimeeskonnaga ja kohtumisteks lapse tugivõrgustiku liikmetega.

Avalikkussuhete direktori sõnul on püütud olukorda leevendada kahel moel. Psühhiaatriakliiniku laste ja noorukite vaimse tervise keskuses töötavad vaimse tervise õed võtavad vastu ka esmakordselt pöörduvaid patsiente, kuid praeguses kontekstis on õe pädevuses eeskätt andmete täpsustamine, vajadusel lisaandmete kogumine ja abivajaduse kiiruse hindamine. Õe poole pöördunud esmakordsete patsientide kõik haigusjuhud tuleb läbi arutada lastepsühhiaatriga, kes korraldab juhtumi edasise käsitlemise plaani. Ka selleks on vajalik arsti ressursi planeerimine. 

Teiseks on Norra toetuste projektiga avatud laste ja noorukite vaimse tervise kabinetid Võrus, Valgas, Põlvas, Kohtla-Järvel ja Narvas. Kabinettidesse on samuti võimalik pöörduda laste ja noorukite vaimse tervise probleemide korral.

Tael lisas, et kolmapäeval, 30. novembri õhtul oli märtsikuu vastuvõtugraafikus vaba kaheksa esmakordse vastuvõtu aega, kuhu on võimalik broneerida aega nii lastele kui ka noorukitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles