Ühendid, mis kiirendavad vähi levikut

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvane toit paneb vähi kiiremini levima.
Rasvane toit paneb vähi kiiremini levima. Foto: PantherMedia / Scanpix

Vähktõvest vabanemisel saab sageli kaalukiviks kasvajarakkude levimine oma algsest koldest teistesse organitesse ja kehaosadesse ning rühm teadlasi leiab, et seda soodustab kasvajarakkude pinnal avalduva valgu CD36 kaudu rasvarikka toidu söömine.

«Leidsime hiirte organismi kasvajarakkude viimisel, et tarbitud rasva hulga ja teatud vähivormide metastaatilise potentsiaali vahel oli otsene seos. Neid seoseid tuleb põhjalikumalt lahata, kuid võttes arvesse, kui palju vanades tööstusriikides rasva tarbitakse, on tulemused mõneti murettekitavad,» nentis Salvador Aznar Benitah Barcelona biomeditsiini uuringute instituudist ja lisas, et kindlasti ei tohiks seda võtta üleskutsena, et vähihaiged peaksid vähem sööma, nõrgestades sellega oma organismi veelgi, kirjutab ERR Novaator. 

Samas on tulemused kooskõlas eelneva tõdemusega, et metastaas on energiakulukas protsess. Kasvajarakud peavad kohanema pidevalt uute koespetsiifiliste keskkondadega, muutma geenide avaldumist ja hakkama lõpuks oma teekonna lõpp-punkti jõudes kohe sillapea loomiseks jagunema.

Uurimus ilmus ajakirjas Nature.

Loe pikemalt ERRi Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles