Euroopa komisjoni lõplik seisukoht: solaarium tekitab vähki

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaariumi kasulikud mõjud jäävad kahjulikele alla.
Solaariumi kasulikud mõjud jäävad kahjulikele alla. Foto: Panther Media/Scanpix

Novembri lõpus avaldas Euroopa komisjon lõpliku seisukoha selle kohta, et ultraviolettkiirgus, ka solaariumites kasutatav, on täielikult kantserogeenne ning sellel on nii vähktõbe tekitav kui ka selle arengut soodustav mõju.

Toetudes olemasolevatele teaduslikule tõendusmaterjalidele leiti, et solaariumites kasutatav UV-kiirgus on tugevalt seotud nahamelanoomiga ning skvamoosrakulise kartsinoomiga, eriti siis, kui kokkupuude solaariumiga algab noorelt, kirjutab Terviseuudised.

Samuti on see keskmiselt seotud basaalrakulise kartsinoomiga ning silma melanoomiga. Solaariumide kasutamise arvele võib kanda ka paljud melanoomse ja mittemelanoomse nahavähi juhtumid ning erakordselt sagedased melanoomid noores eas.

Kuna UV-kiirguse ja UV–annuste puhul ei saa määrata vähi ennetamiseks ohutut määra, siis leiti, et ei ole olemas ka solaariumi UV-kiirguse ohumäära. Samuti leiti, et kuna solaariumi kasutamisel ületavad riskid saadud kasu, siis ei ole soovitatav D-vitamiini taseme saavutamiseks solaariumiks käia.

Uuringu viis läbi Euroopa komisjoni tervise ja toiduohutuse peadirektoraadi juures tegutsev tervise-, keskkonnast tulenevate ja uute riskide teaduskomitee.

Loe ka Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles