Uitavate eakate leidmiseks kasutatakse lihtsat vahendit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
QR-koodi abil saab teada eaka elukoha.
QR-koodi abil saab teada eaka elukoha. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

Mõned lasevad oma lemmiklooma kiibistada, et neid oleks lihtsam üles leida. Nüüd on Jaapani väikelinn otsustanud sama meetodit kasutada eakate juures, ainult kiibi asemel on QR-kood.

Tokyo lähedas Iruma linnas pakutakse peredele võimalust panna oma eaka sugulase külge väike veekindel QR-kood, mis on abiks juhul kui eakas läheb kodust ära, kirjutab CNN.

QR-koodi saab panna küünele/Toshifumi Kitamura/AFP
QR-koodi saab panna küünele/Toshifumi Kitamura/AFP Foto: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

QR-koodi saab kleepida sõrmeküünele või võtmehoidja  külge ja see kestab umbes kuu aega. Kui see programm laieneb üle Jaapani, siis saavad eksinud eakaid kohanud inimesed nutirakenduse abil QR-koodi kontrollides leida eaka registreerimisnumbri, nende kodulinna ja linnavalitsuse kontaktnumbri.

Loodetakse, et see programm aitab Iruma linna peredel lihtsamini leida üles uitama läinud eakaid.

Kuigi paljude jaoks võib see kõlada otsekui elamine Suure Venna valvsa pilgu all, võib selline lahendus aidata päästa elusid kiiresti vananevas Jaapanis, kus on 4,6 miljonit dementset.

Iruma linna terviseameti pressiesindaja Chie Sano sõnul on uitama läinud eakad tõsine probleem, millega linnal tuleb tegeleda. Ligi 39 000 elanikuga linnas on 3000 dementset elanikku ja loodetakse, et QR-koodi lahendus tagab, et nad ei jääks hooleta, kus iganes nad on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles