Mis juhtub kehaga, kui lõpetada suhkru söömine?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut ei tasu liialt tarbida.
Suhkrut ei tasu liialt tarbida. Foto: Panhter Media

Kui inimene lõpetab suhkru söömise toimuvad kehas mõned füsioloogilised muutused.

Dietoloog Tamara Duker Freuman rääkis, et juba mõne tunni jooksul pärast suhkrust loobumist hakkavad muutuma hormoonide tasemed, vahendab Business Insider. Insuliini tase hakkab langema. Insuliin reguleerib suhkrutaset ning ladustab liigse glükoosi.

Dietoloogi sõnul on väga raske kaotada kaalu ja vähendada rasva hulka kehas, kui organismis ringleb suures koguses insuliini. Kui inimene lõpetab rohke suhkru tarbimise, on kehal palju lihtsam pääseda ladustatud rasvani ning kulutada seda energia saamiseks.

Mõne päeva ja nädala pärast hakkavad langema kehas ka lipiidide tasemed. Eriti veres leiduvate rasvade triglütseriidide, mis võivad soodustada südamehaiguste teket. Mõnikord langeb ka halva kolesterooli hulk veres.

Ka võib märgata pärast pikemat suhkruta olemist oma maitsete tajumise muutumist. Dietoloog tõi välja, et toidud, mis varasemalt ei tundnud väga magusad, tunduvad nüüd väga magusad. Nüüd piisab inimesele ka tunduvalt väiksemast kogusest suhkrust ning maitsete tajumise muutumine aitab inimesel jätkata suhkrust loobumist või selle vaid väikeses koguses tarbimist. Dietoloogi sõnul ei tohiks tekkida enam nii suurt magusaisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles