Graafik: kui palju õnnestus haigekassal oma suurt ülekulu piirata (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa kulutas tänavu kordi enam, kui plaanitud.
Haigekassa kulutas tänavu kordi enam, kui plaanitud. Foto: Haigekassa

Kui aasta alguses sai selgeks, et haigekassa ületab oma eelarve mitmekordselt, siis tänu kärbetele on õnnestunud ülekulu pisut vähendada. Kui eelarve lubas haigekassal kulutada 9,1 miljonit eurot enam, siis vahepeal oli oht, et jäädakse pea 38 miljoniga miinusesse.

«Aasta tulem tuleb jämedalt öeldes sama suur, kui me augustis arvasime ja mille pealt toona teatud (kärpe)ettepanekuid nõukogus arutati,» rääkis haigekassa juht Tanel Ross. Kui augustis oli ühe säästumeetmena kavas langetada haiglatele makstavate ravijuhtude hindu, siis hiljem sellest loobuti.

Kompromissvariandina otsustati langetada haiglatele ületöö eest makstavaid summasid, mis annab umbes viis miljonit kokkuhoidu. Ligikaudu 200 000 eurot aitab aasta lõpus kokku hoida paari ravimi välja arvamine soodusravimite seast, samuti langevad 1. oktoobril mitmete rohtude piirhinnad, mis tähendab, et ravimid muutuvad haigekassa jaoks odavamaks. Kui säästumeetmed aitavad haigekassal kokku hoida viis miljonit, siis teist samapalju peaks nende eelarvesse juurde tulema sotsiaalmaksu parema laekumise pealt.

Kui suur haigekassa ülekulu tegelikult on, selgub jaanuaris. Ülekulu kaetakse headel aegadel kogutud jaotamata kasumi arvelt ning selle kasutamiseks pole vaja valitsuse luba, piisab haigekassa nõukogu otsusest ning eelarveaugu lappimiseks vajalik summa jääb seadusega lubatud piiridesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles