Miks end vaktsineerida puukentsefaliidi vastu keset talve?

, Epidemioloogianõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Netiarst.ee

Ainukene puugihaigus, mille vastu on võimalik vaktsineerida, on puukentsefaliit.

Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimiseks on olemas tõhusad ja ohutud inaktiveeritud vaktsiinid nii täiskasvanutele kui lastele. Lapsi vaktsineeritakse alates ühe aasta vanusest.

Vaktsineerimise põhiskeem koosneb kolmest süstist. Kaks esimest vaktsiini annust manustatakse ühe- kuni kolme-kuulise vaheajaga, kolmas – viis, üheksa kuni kaksteist kuud hiljem, sõltuvalt kasutatavast vaktsiinist. Pärast kahte süsti on immuunsus hea, kuid kestab ainult ühe hooaja, kolmas süst pikendab immuunsust. Selleks, et kolme annusega kujundatud immuunsus oleks hea ja püsiks võimalikult kaua, on vaja inimest korduvalt vaktsineerida. Inimest vaktsineeritakse korduvalt vaktsiini ühe annusega kolm aastat pärast kolmanda vaktsiini annuse manustamist ja edaspidi iga kolme kuni viie aasta möödumisel vaktsiini ühe annusega.

Puukentsefaliidi vastu on soovitatav vaktsineerida neid inimesi, kes elavad ja töötavad puugirohketes piirkondades või külastavad neid puukide aktiivsuse kõrgperioodil – alates märtsi lõpust kuni oktoobri kuuni.

Puukentsefaliidi vaktsiiniga võib vaktsineerida ka rasedaid naisi ja rinnaga toitvaid emasid, sest selleks kasutatakse inaktiveeritud ehk surmatud vaktsiini, mis ei ole ohtlik naisele, lootele ega väikelapsele.

Miks on soovitatav vaktsineerida end varakult, näiteks talvekuudel?

Põhimõte on see, et inimene peaks omama võimalikult head immuunsust puugiründe hooaja alguseks, mis on Eestis sõltuvalt soojade ilmade saabumisest, märtsi teine pool või aprilli algus. Selleks ajaks on võimalik kujundada piisava kaitsetasemega immuunsust kahe vaktsiiniannuse manustamisega, millede manustamise vaheline intervall on mitte rohkem kui kolm kuud. Seega, kui alustada vaktsineerimist detsembri teisel poolel või jaanuari esimesel poolel, saavutatakse piisav immuunsus märtsi kuul. Kui inimene on hoolikas, jõuab ta veel samal aastal viie või üheksa kuu pärast, sõltuvalt kasutatavast vaktsiinist, vaktsineerida end ka kolmanda annusega. Pärast vaktsiini kolmanda annuse manustamist on kaitseefektiivsus juba 99% ehk väga hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles