Kas õnnelikud inimesed elavad tõesti kauem?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluga rahulolu mõjutavad paljuski ka sotsiaalsed suhted.
Eluga rahulolu mõjutavad paljuski ka sotsiaalsed suhted. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskes uuringus seostati vanema ea püsivat õnnetunnet pikema eluga.

Londoni ülikooli uuringus tuuakse välja, et üle 50-aastased inimesed, kes olid oma eluga rahul, elasid suurema tõenäosusega kauem kui inimesed, kes rahul ei olnud, kirjutab Independent.

Värske uuringu tulemused on vastuolus aasta tagasi avaldatud uuringuga, mis ei leidnud seost õnnelikkuse ja pikema elu vahel. Sel ajal ütles Richard Peto Oxfordi ülikoolist, et õnnelik olemisel või mitteolemisel pole mõju suremusele.

Värske uuringuga seotud professor Andrew Steptoe on aga uue uuringu tulemustes kindel. Ta nentis, et uurimistulemused erinevad varasemast teadustööst kuna nüüd jälgiti inimese rahulolu ja õnnetunnet pikema aja jooksul, mitte vaid ühel kindlal ajahetkel, nagu eelmises uuringus. Steptoe hinnangul võisid eelmise uuringu tulemused sõltuda seetõttu erinevatest asjaoludest, mis inimest sel ajahetkel mõjutasid. Ta lisas, et vanema ea õnnelikkust mõjutavad tegurid, mis on peamiselt seotud rahuloluga.

Värskes uuringus osalejatelt uuriti nelja teema kohta kolmel eraldi korral 2002. ja 2006. aasta jooksul. Küsimused olid seotud osalejate pereelu, sõpruskonna ja tööga. Teadustöös leiti, et mida rohkem inimesed olid tundud püsivat heaolu, seda väiksem oli nende suremise risk.

Veerand osalejatest ütles kõigil kolmel küsitlemise korral, et ei tunne elust rõõmu. Steptoe sõnul ei tundnud need inimesed oma tegevuste üle rõõmu või tundsid seda väga harva.

Teadustöös osales 9365 inimest, kellest 1310 suri uuringuperioodil.

Uurimistulemused avaldati ajakirjas British Medical Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles