Haigekassa: haiguste ja õnnetuste ennetus võimaldab säästa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa..
Haigekassa.. Foto: Toomas Huik.

Sirje Vaask haigekassast rääkis tänasel perearstide konverentsil ennetustegevuse rahastamise olulisusest, mis kokkuvõttes võimaldab ka haigekassa raha kokku hoida.


Tervisekontrollis peaks inimene täisealiseks saamiseni käima haigekassa arvestuste kohaselt üle 30 korra. Väga olulised on HIV ennetus, südamehaiguste ennetus ja vähi varajane avastamine.

Vaaski sõnul tuleb vaadata ka riigi võimalusi, kui palju ja milliseid tegevusi saab rahastada. Ühe avastatud haigusjuhi jaoks on vaja teha hulk uuringuid. Kõige kallim on avastada kaasasündinud ja pärilikke haigusi.

Näiteks Downi sündroomiga lapse ülalpidamise kulu aastas on 40 000 krooni ehk 1,6 miljonit krooni eluea jooksul. Õnneks on selliste sündide arv viimastel aastatel stabiliseerunud.

Kaasasündinud kuulmiskahjustusega lastele sisekõrva implantaadi paigaldamine maksab 250 000 krooni. Kõigile see ei sobi, kuid need, kes saavad aparaadi esimesel eluaastal, saavad areneda teistega võrdselt.

Südamehaiguste ennetamisse on palju investeeritud ja pööre paremusele juba olemas. Viimasel kolme aastal pole kulud sellesse valdonda suurenenud, kuid nende arv, kes vajasid enne 65 eluaastata arstiabi, oli 2009. aastal väiksem kui eelnevatel aastatel. Suremus 50-64 aasta vanuste inimeste seas on vähenenud 2002. aastaga võrreldes poole võrra.

Vaaski sõnul võib laste ülekaalulisus lähitulevikus probleeme juurde tuua. Väga palju on siin panustada haridussektoril. Professor Ruth Kalda pidas seetõttu vajalikuks suure suhkrusisaldusega toiduainetele lisamaksu kehtestamist. Näiteks magusad joogid on tema sõnul kasvatanud ohtlikult poiste kehakaalu.

Rinnavähi skriiningul on 25 000 krooni ühe juhu avastamise kulu ja varajase avastamise puhul ravikulu 63 000 krooni. Emakakaelavähki on võimalik ennetada ja kulud on sel puhul oluliselt väiksemad kui rinnavähi puhul. See on haigekassa hinnangul hästi tasuv ennetusprojekt. Mittekindlustatud inimesed pole kahjuks skriiningutesse kaasatud.

Suureks mureks on ka mitmesugused vigastused. 2009. aastal suri vigastustesse 1278 inimest, esikohal olid liiklusõnnetused, uppumised, tuleõnnetused ja kukkumised.
Kõige rohkem vajavad vigastuste tõttu ravi noored inimesed ja noormehed rohkem kui neiud.

15-24aastaste puhul on liiga palju kukkumisi. Haigekassa algatas kampaania «Mõtlematu tegu võib muuta sinu elu jäädavalt», kuhu investeeriti üle 0,5 miljoni krooni. Vigastusi ennetades on Vaaski hinnangul võimalik kõvasti raha säästa.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles