ARVAMUS Villy Paimets: Jevgeni, näita eeskuju – riigi peod alkovabaks

, Bonnier2B strateeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivne eeskuju on parim vahend, mis aitab tervistkahjustavatest harjumustest loobuda.
Positiivne eeskuju on parim vahend, mis aitab tervistkahjustavatest harjumustest loobuda. Foto: Peter Wienerroither / Panther Media / Scanpix

Käimasolevas alko- ja tubakasõjas on mulle sõltumatu tarbijana silma jäänud mitmeid kohutavaid argumente ning suurel hulgal igavat demagoogiat, seepärast mõtlesin, et pakun parem ise kummalegi poolele mõned lihtsad mõtted välja.

Saku ja A le Coq, see teie omanike ultimaatum oli omas ajahetkes täiesti tarbetu ja üle-võlli käik, see ajas harja punaseks isegi minusugusel liberaalil. Pigem võiksite teha «uurivat ajakirjandust». Võtke näiteks needsamad vahvad tabelid, mis hiljuti ajakirjanduses ringlesid, (mitu alkoholi müüvat poodi on Eestis, Soomes, Rootsis) ning küsige nende põhjal hoopis vastupidi: kui Soomes ja Rootsis on tõepoolest nii vähe alkoholi müüvaid poode ja hind on neil seal tänu aktsiisidele kah laes, siis miks selle aastatepikkusest eksperimendi tulemusena alkoholi tarbimine ikka veel meiega võrreldavas suuruses on? Kas need andmed ei või ehk näidata, et see kättesaadavuse piiramine lihtsat ei tööta? Selles valguses oli mu meelest erakordselt «kelmikas» eilne (14.12.16) valitsuse pressibüroo teade, mis rääkis, et vajadus täiendava aktsiisitõusu järele «tuleneb asjaolust, et senine aktsiisipoliitika ei ole paraku täitnud lahja alkoholi osas alkoholipoliitika eesmärki». Et kui senine karmistamise praktika ei ole tulemusi andnud, karmistame veelgi, really?

Ja teiseks võiksite avalikult küsida, et kui suitsetamine ja joomine suur pahe on, miks ametnikud ja poliitikud ise eeskuju ei võiks näidata? Miks peab iga vastuvõtt siin riigis alkoholiklaaside kõlina saatel mööduma? Mitu liitrit puhast alkoholi elaniku kohta tuleb avaliku sektori alkoholiostudest? Lisaks võiks küsida, kummal ikkagi on noorele inimesele suurem mõju, kas suitsupaki/õllepudeli ära peitmisel või hoopis šampanjaklaasiga poseerival tippametnikul? Ja kas see pole mitte ülimalt cool, kui igal pool räägitakse, et valitsusevahetus sündis suitsunurgas?

Teine pool, teie võtke appi aga kuulsad ja ilusad – mu arvates on avalikult oma karskusest teada andnud Mihkel Raud ja Tanel Padar mõlemad seks otstarbeks mõnusasti kasutatavad. Miks ei võiks sotsiaalministeeriumi toel välja anda Raua/Padari päevaraamatut? Või välja kuulutada, et Tanel Padar alustas oma elust «veelgi mustemat pori veelgi mustemasse näkku» raamatu kirjutamist? Või, et Mihklil on tegelikult oma raamatust olemas uncut-versioon, mis räägib alkoholi laastamistööst veelgi rajumalt?

Jevgeni Ossinovskile soovitaks aga – anna eeskuju! Võta kätte ja tee nii, et alates homsest päevast ei toimu enam ühtki riigi rahadega korraldatud pidu, sündmust, vastuvõttu vms, kus pakutaks alkoholi. Ma ei tea küll täpseid summasid, kuid arvestades, et meil on ministeeriume-ametkondi üpris suurel hulgal, ulatuks ainuüksi alkoholilt kokku hoitavad summad kümnetesse tuhandetesse eurodesse aastas. Samuti võiks alates homsest päevast hoolt kanda selle eest, et mitte üks poliitik-ametnik ei jääks avalikus ruumis pildile, alkoholiklaas/sigaret käes.

Jevgeni, näita eeskuju ja jäta avalikel üritustel napsitamine ka maha, eks!

Artikkel ilmus esmakordselt siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles