Margus Viigimaa: meeste suremust saab oluliselt vähendada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Viigimaa.
Margus Viigimaa. Foto: SCANPIX

Tunnustatud südamearst, professor Margus Viigimaa rääkis perearstide konverentsil sellest, et koostöös perearstidega on võetud eesmärgiks oluliselt vähendada meeste suremust südameveresoonkonna haigustesse.


«Perearsti roll südameveresoonkonna (SVH) haiguste ennetamisel on suurim, kardioloogid saavad olla neile selles headeks partneriteks ja abilisteks,» lausus Viigimaa.

Ta lisas, et isik, kes tahab oma riske kontrollida, ei peaks esmalt südamekabinetti pöörduma, vaid ta võiks minna perearsti juurde, kes siis kõigepealt riske hindab.

Eestis toimib juba aastast 2002 SVH ennetamise projekt, mida Viigimaa juhib. Aprillis toimub selle toel Eestis taas südamenädal.

SHV riski hindamisega peaks Viigimaa sõnul kindlasti kaasnema nõustamine. SHV riski saab hinnata ka elektrooniliselst spetsiaalse programmi abi.

Eelmisel aastal uuriti programmi raames kokku 2943 isikut keskmise vanusega 47 aastat. Ülemine vererõhk oli neil keskmiselt 160 ja alumine 100 mmHg. Viigimaa pidas oluliseks, et mullu suudeti tõsta uuritavate hulgas meeste osakaalu 10 protsenti - 43 protsendini. Tänavu on see plaanis tõsta 60 protsendini, sest meeste risk on palju suurem ja tervisteadlikkus madalam.

Üle nõustada pole Viigimaa sõnul mõtet, kuid kõrge riskiga isikud peaksid perearstid suunama kardioloogi vastuvõtule. Südamekabineti konsultatsioon on võrreldes ambulatoorse vastuvõtuga palju sihipärasema ja tõhusam, lausus ta.

Eesti mees sureb 11 aastat varem kui naine ja selle suurimaks põhjuseks on Viigimaa hinnangul SVH. Strateegia 2020 aastaks on: langetada 65-aastaste meeste suremust 40 protsendi ja naistel 30 protsendi võrra. Eesmärgiks on tõsta inimeste tervena elatud eluiga. Praegu on juba saavutatud selles osas püsiv langustrend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles