Riigi julge lubadus: südamehaiged pääsevad operatsioonile neli korda kiiremini

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa arvestuse kohaselt pääsevad uuest aastast südamehaiged neli korda kiiremini operatsioonile. Tänavu lükati paljud planeeritud operatsioonid aga rahanappuse tõttu uude aastasse edasi. 

«Riik on leidnud tulevaks aastaks tervishoiule 10 miljonit eurot lisaraha, millega saame parandada eriarstiabi kättesaadavust mitmel erialal,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Lisarahaga plaanitakse suurendada 2017. aastal kardioloogia ja neuroloogia operatsioonide arvu ning lühendada plaaniliste järjekordade maksimumpikkust neli korda – kaheksalt kuult kahele kuule. «Tegemist on kahe erialaga, kus operatsioonile pääsemise aeg on määrava tähtsusega, sest ravi tulemus sõltub otseselt ravi alustamise ajast,» selgitas minister.

Lisaks hakkab haigekassa täiendavalt hüvitama enam kui 200 inimesele bioloogilist ravi. «Tegu on uue põlvkonna väga kallite ravimitega, mis oluliselt leevendavad spetsiifiliste diagnoosidega, nagu näiteks sclerosis multiplex'i, astma ja urtikaaria haigusseisundiga patsientide seisukorda,» lisas Ossinovski.

Novembris teatas kardioloogide selts, et tänavu  on kaks suurimat kardioloogiakeskust pidanud suuremast osast plaanilisest ravist juba loobuma, sest olemasoleva rahaga saab aidata vaid erakorralist arstiabi vajavaid haigeid.

Tehtud otsuste tõttu kannatavad arstide hinnangul kõige enam südame- ja veresoonkonna haigusi põdevad patsiendid ning see haiguste rühm on suurim haigestumise ja surma põhjustaja Eestis. Neile ei suudeta südamearstide hinnangul alates 2016. aastast ravi tagada varasemate aastate tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles