Piinlikud tõved kimbutavad vanainimesi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui noored on usinad kondoomi kasutama, siis vanemad inimesed ei pea seda oluliseks.
Kui noored on usinad kondoomi kasutama, siis vanemad inimesed ei pea seda oluliseks. Foto: SCANPIX

Aina enam levivad suguhaigused, olgu siis tegu klaumüüdia või kondüloomidega (genitaaltüükad – toim),  vanemate inimeste seas.

Viimase kümne aasta jooksul on Suurbritannias enam kui kolmandiku võrra kasvanud 50–70-aastaste inimeste arv, kel on diagnoositud mõni suguhaigus, vahendab Independent UKs tehtud uuringut. Kui 2010. aastal oli selles vanusegrupis piinliku diagnoosi tõttu arsti juurest abi otsinud 11 366 inimest, siis 2014 oli neid juba 15 726.

Eksperdi sõnul võivad need andmed näidata seda probleemi tegelikult väiksemana, kuna paljud vanemad inimesed kas ei soovi ravi või otsivad valehäbi tundes tõvele leevendust mujalt.

Raporti koostamisel osalenud dr David Lee sõnul võivad olla selle põhjuseks sotsiaalsed muutused – lahutuste arv kasvab, uus partner leitakse hilisemas eas ja ei kasutata kondoomi, sest pole enam ohtu soovimatult rasestuda. Lee sõnul on teada tendents, et vanemad inimesed lahutavad ja siis lepivad taas ära. Suhe uue partneriga on tihedam või on vanematel inimestel rohkem kui üks partner.   

«Mõeldes 60ndatel üles kasvanud põlvkonnale, saab väita, et nad on olnud seksuaalselt liberaalsemad,» ütles Lee.

Kui eakate seas levivad suguhaigused rohkem kui seni, siis noorte seas esineb neid vähem. «Terviseedenduskampaaniad jätavad mulje, et kondoomide kasutamine ja mure suguhaiguste pärast on vaid noorte mure,» ütles Lee.

Vanematel inimestel diagnoositi kõige enam klamüüdiat, herpest ja süüfilist. Ka HIV juhtumeid on vanemas põlvkonnas aina rohkem. 2012. aastal tehtud uuringu kohaselt on pea pooled 50–70-aastased on vahekorras vähemalt kaks korda kuus.

Vanemate inimeste terviseuuringust selgus ka, et diabeet on vanemas eas aina kasvav probleem. 50– 70-aastaste seas on märgatavalt kasvanud ülekaaluliste arv, võrreldes sama eagrupi 20 aasta taguste andmetega. 80 protsendi meeste ja 90 protsendi naiste vööümbermõõt on liiga suur. Selle uuringu kohaselt kavatsevad n-ö beebibuumi ajal sündinud jääda tööle kuni 70. eluaastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles