Suur diabeediuuring: laste suhkruhaiguse avaldumist on võimalik edasi lükata

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet ohustab igas eas inimesi.
Diabeet ohustab igas eas inimesi. Foto: SCANPIX

Diabeediravi lapseeas paneb proovile nii arstid kui perekonna. Haiguse edasilükkamine, kasvõi ühe või kahe aasta võrra, oleks juba Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku juhataja professor Vallo Tillmann sõnul suureks abiks.

Ta usub, et ühel päeval võib laste diabeedi avaldumise edasilükkamine olla võimalik, kirjutas ERR. Selleks annavad lootust uued teadmised, mis on muuhulgas kogunenud suurest Eesti, Soome ja Karjala laste diabeediuuringust Diabimmune.

Kogutud andmetest, mida Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinik uuris koos Helsingi ülikooli ja Bostoni Broad instituudi teadlastega, selgus, et soole mikroflooral on esimest tüüpi diabeedi väljakujunemisel oluline roll.

«Kuigi meie tööst ei saa otseselt järeldada, et võiksime diabeedi täielikult ära hoida, on lootus, et soole mikrofloorat mõjutades saame haiguse avaldumist vähemalt edasi lükata,» täpsustas professor ja lisas, et uuringu tulemused avavad tee uuele võimalikule ravimeetodile.

See tähendab, et kõrge geneetilise riskiga lastele võiks välja töötada toidulisandi või jogurti, mida on rikastatud teatud mikroobide seguga või nende poolt produtseeritud ainetega. Need mikroobid või ained peavad olema aga lapsele ohutul kujul, kuid samas säilitama immuunsüsteemi stimuleeriva toime.

Mõtte selleks said teadlased, kui olid võrrelnud pikalt kestnud DIABIMMUNE uuringu käigus kolme riigi vastsündinuid ja leidnud, et Karjala vastsündinute immuunsüsteem on küpsem ja rohkem välja arenenud kui Eesti ja Soome vastsündinutel. Samas kinnitati ka, et just bakterite suurem liigirikkus soolestikus annab esimest tüüpi diabeedi vastu suurema kaitse.

Veel leiti, et Karjala laste soolestikus esineb rohkem immuunsüsteemi tugevalt stimuleerivaid Escherichia coli baktereid, mis on vähemalt hiirtel võimelised pidurdama ka esimest tüüpi diabeedi avaldumist. 

Need teadmised on eriti olulised ajal, kui lapsed haigestuvad esimest tüüpi diabeeti ühe enam ja üha nooremalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles