Kas talvine kaalutõus on normaalne?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka jõulude ajal süüakse sageli liiga palju.
Ka jõulude ajal süüakse sageli liiga palju. Foto: PantherMedia / Scanpix

Talvel võtab suur osa inimesi kaalus juurde, kuid kas kaalutõus on normaalne ja seotud keha vajadusega ennast külma eest kaitsta? 

Või pole kehale ellujäämiseks see liigne rasvapolster üldsegi vajalik, kirjutab Heikki Mägi Fitlapi kodulehel. 

Tagasi kiviaega

Meie esivanemate ajal seostati talve näljaga. Söögi kättesaamine oli kordades raskem. Seepärast on ühe loogika kohaselt too iidne aeg süüdi selles, et meie kehad hakkavad talvel rasvavarude kulutamise asemel neid hoopis säilitama. Ja seda tänase päevani. «Iseenesest ilus lugu, ent arvan, et pole mõtet kõike ka mineviku süüks ajada,» leidis Mägi ja lisas, et põhjuseid tuleb ikkagi otsida mujalt.

D-vitamiini puudus

D-vitamiin on nn vormisoleku vitamiin. Väga palju uuringud on seostanud D-vitamiini madalat taset ülekaaluga. Suvel saame seda palju tänu päikesele, ent talvel on päikest vähem ning peame seda saama eelkõige toidu või toidulisanditega. 

Telekas on kõiges süüdi

Veedame talviti ilmselgelt kordades rohkem aega teleka ees ja oleme füüsiliselt vähem aktiivsemad. Kulutame vähem energiat, ent sööme samamoodi, kui mitte rohkem. «Mina isiklikult arvan, et sinna ongi koer maetud,» ütles Mägi. Ta lisas, et küll on ka teisi pisikesi mõjutajaid, ent üldiselt määrab meie talvise vormi ära ikkagi see, kui aktiivsed talviti suudame olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles