D-vitamiin aitas parandada haigete elukvaliteeti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini tuleks võtta kõigil neil kuudel, mille nimetuses leidub r-täht.
D-vitamiini tuleks võtta kõigil neil kuudel, mille nimetuses leidub r-täht. Foto: Panther Media/Scanpix

Valuliku diabeetilise polüneuropaatia (DPNP) raviks ja vaevuste leevendamiseks ei ole praegu väga häid ravimeid – heal juhul on võimalik sümptomite raskust vähendada umbes poole võrra.

Polüneuropaatia on piirdenärvisüsteemi haigus. D-vitamiini defitsiiti on varem seostatud DPNP kujunemisega, kirjutab Med24.

Uuriti 143 patsienti valuliku diabeetilise polüneuropaatiaga keskmiselt vanuses 52 ± 11 aastat, enamikul oli tegemist 2. tüüpi diabeediga. Keskmine D-vitamiini tase seerumis oli uuritavatel 31 ng/mL ja 40 protsendil patsientidest esines väljendunud D-vitamiini defitsiit tasemega <20 ng/mL.

Patsiendid said kõik ühekordse intramuskulaarse süstena 600 000 IU D-vitamiini ja neid jälgiti 20 nädala jooksul. Ravi tulemusena paranes uuritavatel D-vitamiini tase seerumis (keskmine 46 mg/mL), samuti vähenes patsientide keskmine HbA1c tase seerumis (8,6% → 8,2%) ning tõusis HDL tase, samal ajal kui üldkolesterooli ja triglütseriidide tasemed püsisid muutumatuna.

Valu puhul saavutati märkimisväärne paranemine erinevate valu skaalade järgi hinnatuna; efekt hakkas väljenduma umbes 10. nädalal pärast D-vitamiini süstimist. Paranemise valu skooris ei sõltunud D-vitamiini tasemest uuringu alguses.

D-vitamiinil on teada neurotroofilised omadused, see reguleerib närvirakkude kasvu ja diferentseerumist. 600 000 IU D-vitamiini osutus käesolevas uuringus tõhusaks ja ohutuks viisiks diabeetilist polüneuropaatiat põdevate patsientide elukvaliteedi parandamisel.

Loe ka Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles