Suur ülevaade: vaata, milliseid jõulukaunistusi ei tohi süüa

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuseokkad võivad tekitada lämbumise ohtu, kuid pole toksilised. Kunstlumi võib aga ärritada hingamisteid.
Kuuseokkad võivad tekitada lämbumise ohtu, kuid pole toksilised. Kunstlumi võib aga ärritada hingamisteid. Foto: PantherMedia / Scanpix

Terviseameti mürgistusteabekeskus annab mõned nõuanded pühade ajal enamkasutatavate taimede ja kaunistuse suhtes, kuna reeglina iseloomustab seda aega kõige ilusa kõrval kahjuks ka laste mürgistusjuhtude arvu suurenemine. 

Vanemad on neil päevil rohkem hõivatud pühadeks ettevalmistuse ja kodu kaunistusega ning tähelepanu lastele kipub hajuma, kirjutab terviseamet oma kodulehel.

«Koju tuuakse uusi põnevaid asju, mis tekitavad väikelastes huvi, kutsuvad end suhu toppima ja maitsma,» tõdes amet.

Potentsiaalselt ohtu kujutavad taimed:

Amarüllis, Ratsuritäht (Hippeastrum spp.): Ilus erksa värviga õite ja tähekujuliste lehtedega taim on toodud troopilisest Ameerikast ja Aafrikast. Kõik taime osad on mürgised. Mürgistuse algusele viitav  sümptom  võib olla  kõhuvalu.

Jõulupuu (Cedar): Selle taime osad põhjustavad kõhuvalu ja sügelevat löövet.

Iileks  (Ilex spp.): Erepunased marjad on väga külgetõmbavad laste jaoks. Kuni kahe marja söömine ei ole ohtlik. Suurem kogus aga võib kutsuda esile oksendamist, kõhuvalu, kõhulahtisust (võib verega), teadvusehäiret.

Puuvõõrik (Phoradendron spp.): Kõik taime osad sisaldavad toksilisi aineid. Mürgistusele viitavad oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Kuni kahe marja või lehe söömine ei põhjusta rasket mürgistust. Kui otsustate oma koju puuvõõriku tuua, pange taime ümber võrk või kilekott. Nii ei saa teie koduloomad ega lapsed suhu panna maha kukkunud marju ega lehti.

Koralltomat (Solanum pseudocapsicum): Taime kõik osad on mürgised ning kutsuvad esile oksendamist, naha punetust, ärevust ja hallutsinatsioone. Taime marjad on oranži ja tumepunast värvi. Mõnedel juhtudel võivad esile kutsuvad krampe.

Jõulutäht (Euphorbia spp.): Suures koguses alla neelamine kutsub esile mõõduka kõhuvalu. Taime mahl põhjustab nahalööve, mahl tuleb maha pesta vee ja seebiga. Jõulutähte peetakse alusetult väga mürgiseks taimeks.

Vähem ohtlikud või ohutud taimed:

Tuliastel (Pyracantha spp.): Tänu oma lumetaolistele lehtedele on see taim praktiliselt iga piduliku laua keskseks  kaunistuseks. Tuliastel on imeilusate õite ja valgete marjadega taim. Suures koguses marjade tarvitamine võib põhjustada kõhuvalu. Paljude ekspertide seisukoha järgi on see taim ohutu.

Jõulukuusk (Pine, Spruce ja Fir): Okkad võivad põhjustada lämbumist, kuid okkad ise toksilised ei ole.  

Kee-palvehernes (Abrus precatorius): Taime ilusaid tumepunaseid mustade servadega lehti kasutatakse ehete valmistamisel. Indias ja Aafrikas põhjustab see taim nii inimeste kui ka loomade mürgistusi. Kui oad neelatakse alla tervetena, siis ei ohusta nad tervist. Kui aga ube näritakse enne alla neelamist, võivad need põhjustada oksendamist, kõhuvalu ja verega kõhulahtisust.  

Jõulukaktus: Jõulude traditsiooniline taim. Selle lehed on siledad, ere rohelised, servadest sakilised. Jõulukaktusel on roosakaspunased kuni lillakad õied. Taim ei ole toksiline.   

Soovitused:

Jälgige lapsi! Uue ja tundmatu taime koju toomisel võiks hoida alles taime ladinakeelse nimetuse. Kui kahtlustate, et laps on taime osa alla neelanud, küsige nõu ja abi mürgistusteabekeskuse infoliinilt 16 662.

Jõulude ajal enamlevinud kaunistused:

Valgustid: Lambid võivad sisaldada  väikeses koguses metüleenkloriidi. Sama ainet leidub ka värvi eemaldajate koostises. Metüülkloriidi sattumine suu limaskestale või nahale võib põhjustada ärritust.

Küünlad: Küünlad koosnevad vahast ja muudest sünteetilistest ainetest, ei ole toksilised. Vaatamata sellele võivad küünlad põhjustada lämbumist väikelastel. Ärge kasutage küünlaid jõulupuu lähedal!

Jõulupuu kaunistused: Reeglina õhukesest klaasist, metallist, vahtpolüsteroolist või puust valmistatud kaunistused võivad alla neelamisel põhjustada kas lämbumise või soolesulguse. Mõned antikvaarsed jõulupuu ehted on kaetud toksilise värvi või lakiga. Selle kogus aga on väike ning mürgistus vähe tõenäoline.

Jõulupuu vees lahustuv pulber: Selleks, et jõulupuu oleks kauem ilus ja lõhnaks hästi, lisatakse vette toiteainete segu pulbrit. Pulbri põhiliseks koostisosaks on suhkur, mis ei ole ohtlik. Kodus tehtud lahused aga sisaldavad rohkelt aspiriini, mis võib suurtes kogustes osutada toksiliseks.

Kingituste pakkimispaber: Enamasti on pakkimispaber ohutu. Ettevaatust nõuavad kunstvärviga kaetud rippuvad osad. Ärge laske lastel neid närida!

Glitter: Ei ole toksiline

Kunstlume ja vedelikuga täidetud suveniirid: Populaarseteks suveniirideks on veega või glütseriiniga täidetud klaaspallid. Nende sees hõljuv kunst lumi on kaltsiumi karbonaat ja see ei ole toksiline. Mõnikord võib suveniiri vesi põhjustada toidumürgistust.

Lume spray: Paljud lume sprayd sisaldavad atsetooni või metüülkloriidi. Nende ainete aurud võivad sisse hingamisel põhjustada hingamisteede ärritust. Halvasti tuulutatud ruumis võib lühiajaline aurude sisse hingamine kutsuda esile pearinglust, peavalu ja oksendamist. Pikaajaline ruumis viibimine ja aurude sisse hingamine võib põhjustada raskemaid mürgistuse tunnuseid. Lugege hoolikalt pakendis olevat kasutamisjuhendit. Kuivanud lumespray ei ole ohtlik.

Säraküünalde keelega maitsmine on ohutu. Sisaldavad baariumnitraati, mis võib alla neelamisel põhjustada seedehäireid. Kui on söödud üle 2 cm jupp, tuleb manustada aktiivsütt.

Tuletikud - kuni 20 tuletikupea söömist ei peeta ohtlikuks.

Praetermomeetrid ei sisalda elavhõbedat, vaid punaseks või siniseks värvitud petrooleumitooteid. Praadi võib süüa ka siis kui termomeeter on purunenud. Värvunud osa tuleks välja lõigata.

Patareid- (nööp-patareid)- enamik patareidest sisaldavad alkaalset elektrolüüti, mis võib välja voolates põhjustada söövitust. Nööp-patareide poolt põhjustatud sümptomid tulenevad peamiselt nende söögitorru kinni jäämisest. Tavaliselt väljuvad väiksed patareid organismist loomulikul teel.

ikka selleks, et jõuluaeg oleks täis rõõmu ja toredaid emotsioone.

Mürgistusõnnetuse korral võtke ühendust mürgistuset anonüümse infoliiniga: 16 662. Kõnedele vastatakse ööpäeva ringselt.

Mürgistusinfoliin annab asjakohast infot järgmiste mürgistusjuhtude korral:

  • kodukeemia;
  • taimekaitsevahendid ja väetised;
  • näriliste ja putukatõrjevahendid;
  • kosmeetika ja loodustooted;
  • ravimid, narkootilised ained;
  • seened, taimed;
  • mürgiste loomade hammustused;
  • mürkgaasid;
  • alkoholid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles