Töötervishoiuarstid võiks perearstidega rohkem koostööd teha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Velt.
Tõnu Velt. Foto: Mihkel Maripuu

Perearstide konverentsil kõneldi muu hulgas sellest, et koostöö töötervishoiuarstidega võiks haiguste ennetamisel märksa parem olla, sama meelt on ka Eesti suurima töötervishoiuettevõtte Qvalitas arstikeskuse juhataja Tõnu Velt.


«Olen nõus, et koostöö perearstidega võiks ja peaks olema tihedam. Täna anname me analüüside tulemused patsientidele kaasa ja see on nende otsustada, kas see teave jõuab perearstini või mitte,» selgitas Velt.

Ta avaldas lootust, et informatsiooni liikumise peaks muutma tõhusamaks E-tervishoiu (digiloo) areng. «Tõenäoliselt on töötervishoius ja perearstinduses dubleerimist ning ressursse on mõistlik kasutada efektiivsemalt kui seda tehakse täna,» nentis ta.

Kui töötervishoiuarst avastab üldhaigestumise, mis vajab eriarstiabi, siis annab ta patsiendile saatekirja perearstile ning eeldab, et perearst suunab haige edasi eriarsti juurde. «Otse ei saada me sellepärast, et hiljem jääb patsient ikkagi perearsti jälgimisele ja on hea, kui perearst on kaasatud protsessi juba algusest peale,» selgitas Velt.

Juhul kui tegemist on tööst põhjustatud haigusega, mis vajab eriarsti visiiti, siis töötervishoiu arstid patsiendi sinna ka suunavad. «Oleme Eesti suurim töötervishoiuteenuse osutaja - meie juures käis eelmisel aastal kontrollis üle 35 000 inimese ja selliseid juhtumeid oli ikka üksjagu,» rääkis Velt.

Ta nõustus ka sellega, et teatud kvaliteedi kõikumist esineb nii töötervishoiu- kui perearsti- ja eriarstisüsteemis. «Kahetsusega peab nentima, et töötervishoius on need käärid suuremad kui mujal. Selle valdkonna turuliidrina tunneme vastutust teenusepakkujate töö kvaliteedi eest ja kavatseme selles osas seadusandjale lähikuudel ka oma ettepanekud esitada,» lisas Qvalitas arstikeskuse juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles